Jair Bolsonaro, acuzat de omucidere în masă de Comisia de anchetă a Senatului brazilian. „Este responsabil pentru 300.000 de decese Covid”

Jair Bolsonaro, acuzat de omucidere în masă de Comisia de anchetă a Senatului brazilian. „Este responsabil pentru 300.000 de decese Covid”

Politica iresponsabilă aplicată de Jair Bolsonaro în timpul pandemiei Covid-19 a provocat peste 300.000 de decese în Brazilia, jumătate din numărul total de decese atribuite crizei de sănătate. Constatările sunt incluse într-un raport al Comisiei de anchetă a Senatului, care analizează de câteva luni politica „criminală” a președintelui brazilian.

Senatul anunțase duminică amânarea dezvăluirii până miercuri, parlamentarii dorind să aibă o zi suplimentară pentru a dezbate conținutul. Raportul de 1.200 de pagini recomandă urmărirea penală a președintelui brazilian pentru omucidere în masă, deoarece Bolsonaro a permis în mod deliberat bolii Covid-19 să facă ravagii și, prin urmare, să-i omoare pe brazilieni, într-o încercare nereușită de dobândire a imunității colective. O strategie aplicată pentru a relansa economia, potrivit raportului.

Vineri, președintele acestei comisii, Renan Calheiros, anunțase cel puțin 11 acuzații împotriva președintelui, inclusiv „omucidere prin omisiune”, „șarlatanism” și „crimă împotriva umanității”. Comisia îndeamnă autoritățile să-l închidă pe Bolsonaro, potrivit extraselor obținute de New York Times și a două interviuri cu senatorii comitetului. Sunt implicate alte 69 de persoane, inclusiv oficiali guvernamentali și trei fii ai lui Jair Bolsonaro. „Multe dintre decese puteau fi prevenite. Personal, sunt convins că este responsabil de escaladarea masacrului „, spune președintele comisiei.

Omucidere în masă

Pe măsură ce întreaga lume a impus carantină, spitalele braziliene au devenit supraaglomerate, iar Bolsonaro a încurajat organizarea adunărilor de amploare, descurajând în același timp purtarea măștilor. De asemenea, și-a manifestat scepticismul cu privire la vaccin. Decizii care constituie, conform aceluiași raport, omucidere în masă. Votul pentru aprobarea raportului de către comisie este programat pentru 26 octombrie.

Analiștii cred, totuși, că raportul va avea doar un impact simbolic pe termen scurt, liderul de extremă dreaptă având în continuare sprijinul de care are nevoie în parlament pentru a bloca un posibil proces de destituire. Dar consecințele politice s-ar putea dovedi dezastruoase pentru Bolsonaro, care este departe de a fi sigur că va fi reales la alegerile prezidențiale programate în mai puțin de un an.

Sursa: Liberation

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook