Izolarea nu aduce niciun beneficiu privind numărul de contaminări, arată un studiu realizat cu date din 10 țări

Izolarea nu aduce niciun beneficiu privind numărul de contaminări, arată un studiu realizat cu date din 10 țări

Un studiu publicat pe 5 ianuarie în European Journal of Clinical Investigation aprinde rețelele sociale – dacă nu publicul larg, cel puțin comunitatea epidemiologilor, virusologilor și a experților în gestionarea pandemiei.

Cercetarea este semnată de prof. John Ioannidis, o somitate in domeniul epidemiologic, profesor la Stanford – o autoritate în domeniu (este chiar unul dintre cei mai citați oameni de știință din lume). Ce sugerează studiul pe care tocmai l-a publicat? Că izolarea și închiderea locurilor culturale, a magazinelor și a restaurantelor nu contribuie într-o mai mare măsură la reducerea numărului de cazuri de contaminare decât simplele măsuri de prevenție, cum ar fi purtarea unei măști, spălarea mâinilor și distanțarea fizică.

Izolarea a favorizat contaminarea în interiorul caselor

Pentru a ajunge la aceste concluzii, echipa lui John Ioannidis a pus la punct un protocol care analizează 10 țări: Anglia, Franța, Germania, Iran, Italia, Olanda, Spania, Coreea de Sud, Suedia și SUA. Oamenii de știință au comparat numărul de contaminări din țările care au luat măsuri stricte de izolare, cu cel din țările în care blocajul nu a fost impus – de exemplu Suedia sau Coreea de Sud. Rezultatul este fără drept de apel. Efectul măsurilor restrictive nu a adus niciun beneficiu în ceea ce privește contaminarea.

Sursa: Les Echos

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook