Ivermectina reduce durata infectării cu SARS-Cov-2, demonstrează un studiu israelian. „Elimină virusul în doar șase zile”

Ivermectina reduce durata infectării cu SARS-Cov-2, demonstrează un studiu israelian. „Elimină virusul în doar șase zile”

Un expert israelian în boli tropicale spune că are noi dovezi care arată că un medicament utilizat pentru combaterea paraziților, folosit frecvent în țările lumii a treia ar putea ajuta la reducerea duratei infectării în cazul persoanelor contaminate cu coronavirus. Profesorul Eli Schwartz, fondator al Centrului pentru Medicină de Călătorie și Boli Tropicale de la Sheba Medical Center din Tel Hashomer, Israel, a finalizat săptămâna trecută un studiu clinic al ivermectinei, medicament aprobat de US Food and Drug Administration. Un agent antiparazitar cu spectru larg care și-a demonstrat eficiența și în lupta împotriva virusurilor.

Studiul dublu-orb, controlat cu placebo, a inclus 100 de persoane cu cazuri ușoare până la moderate de Covid, care nu au fost spitalizate. Cercetarea a avut rolul de a determina dacă ivermectina ar putea scurta perioada de vindecare și ar putea reduce astfel perioada de izolare la doar câteva zile.

Conform datelor încă nepublicate, Schwartz anunță că a demonstrat că medicamentul ajută la „eliminarea” virusului în doar șase zile. Mai mult, șansele de a fi testat negativ pentru coronavirus au fost de trei ori mai mari pentru grupul care a primit ivermectină, față de cel placebo, spune el pentru The Jerusalem Post.

„Din punct de vedere al sănătății publice, majoritatea pacienților cu coronavirus dezvoltă forme ușoare, iar 90% dintre ei sunt izolați în afara spitalului”, subliniază Schwartz. „Orice tip de medicament care poate scurta durata perioadei în care pacienți sunt contagioși este extraordinar, deoarece șansele de a-i infecta pe alții scad”.

Mai mult, în loc să fie izolați pentru minimum 10 zile, poate mai mult, perioada poate fi redusă și ar fi benefic pentru economie.

Deși studiul lui Schwartz nu s-a concentrat asupra acestui lucru, el a spus că rezultatele arată că este posibil ca medicamentul să fie administrat la debutul bolii și ar putea astfel preveni deteriorarea stării de sănătate și spitalizarea.

Profesorul Schwartz pregătește în prezent datele pentru publicare. Luni își prezintă concluziile la Ministerul Sănătății și, de asemenea, va trimite un raport către FDA.

Începând din aprilie, au fost realizate multe studii și analize care sugerează eficacitatea ivermectinei împotriva coronavirusului. Doar câteva au fost însă efectuate eficient, ca teste dublu-orb, controlate cu placebo, așa cum este cel al profesorului Eli Schwartz.

„Nu există suficiente date care să ne determine să formulăm o recomandare pentru sau împotriva utilizării ivermectinei în tratarea COVID-19”, a declarat joi Institutul Național de Sănătate (NIH) al SUA. Rezultatele altor studii clinice cu protocol adecvat, corect realizate, sunt necesare pentru a oferi îndrumări mai specifice, bazate pe dovezi, cu privire la rolul ivermectinei în tratamentul COVID-19.

Cu toate acestea, NIH a verificat că pentru alte indicații, „ivermectina a fost utilizată pe scară largă și este, în general, bine tolerată”.

„Ivermectina este un agent terapeutic chimic și prezintă riscuri semnificative asociate cu acesta”, spune, pe de altă parte, prof. Ya’acov Nahmias, de la Universitatea Ebraică din Ierusalim.

Ar trebui sa fim foarte precauți în ceea ce privește utilizarea acestui tip de medicamente pentru a trata o boala virală ce se poate vindeca și fără acest tratament, a spus el.

Când Israelul a lansat campania de vaccinare în masă au fost mulți care au crezut că nu va mai fi nevoie de medicamente, a spus Schwartz.

„Acum știm că a fost o iluzie. Chiar și în Israel, nu toată lumea face vaccinul. Există mulți tineri cu vârsta sub 16 ani pentru care vor trece cel puțin câteva luni până când vor fi eligibili pentru vaccinare. Vaccinarea tuturor, pe plan global, va dura câțiva ani”.

Deoarece ivermectina este deja aprobată de FDA, siguranța mendicamentului nu mai trebuie dovedită, a spus Schwartz. „Trebuie doar primită aprobare de utilizare în această nouă indicație”. Profesorul speră că noul studiu va fi „piatra de temelie pentru obținerea acestei permisiuni”.

Sursa: Jerusalem Post

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook