Italia| Vaccinul anti-Covid devine obligatoriu pentru toți lucrătorii din domeniul medical

Italia| Vaccinul anti-Covid devine obligatoriu pentru toți lucrătorii din domeniul medical

Toți lucrătorii din domeniul sănătății din Italia trebuie să facă vaccin contra coronavirusului, au declarat miercuri reprezentanții guvernului, într-o mișcare potențial controversată care vizează protejarea pacienților vulnerabili și lupta împotriva atitudinii „anti-vaccin”. Italia are o mișcare vastă anti-vaccinare, iar descoperirea recentă a focarelor în spitale, după ce personalul a refuzat să facă vaccin, a stârnit proteste într-o țară în care mai mult de 109.000 de oameni au murit din cauza bolii.

Decretul aprobat de cabinetul premierului Mario Draghi spune că lucrătorii din domeniul sănătății, inclusiv farmaciștii, „sunt obligați să se vaccineze”. Cei care refuză ar putea fi suspendați pentru tot restul anului.

„Scopul măsurii este de a proteja pe cât posibil atât personalul medical, cât și cel paramedical, precum și pe cei care se află în medii care ar putea fi mai expuse riscului de infectare”, transmite guvernul.

Decretul introduce, de asemenea, protecție legală pentru cei care administrează vaccinul, o măsură pe care medicii și asistentele o solicitaseră, după ce cadrele medicale au fost anchetate pentru omor în urma decesului unui italian vaccinat în Sicilia.

Accelerarea campaniei

Italia, a cărei campanie de vaccinare a fost împiedicată de întârzierile de aprovizionare care au afectat și alte țări ale Uniunii Europene, s-a angajat să ajungă la 500.000 de vaccinări zilnice în aprilie, de la aproximativ 230.000 în prezent.

Aproximativ 10 milioane de doze au fost administrate de la sfârșitul lunii decembrie și aproximativ 3,1 de milioane de italieni au primit cele două doze recomandate (din totalul de 60 de milioane de locuitori).

Italia a înregistrat o creștere a infectărilor și a deceselor în ultima lună, iar guvernul a înăsprit restricțiile pentru a controla virusul.

Măsuri

Restrictiile sunt diferite în cele 20 de regiuni ale țării, în conformitate cu un sistem cu patru niveluri, codificat prin culori (alb, galben, portocaliu și roșu) și se bazează în mod normal pe nivelul ratei de incidență.

Decretul spune și că pe tot teritoriul vor rămâne clasificări roșii sau portocalii până pe 30 aprilie, oferind timp pentru ca vaccinurile să funcționeze. Înseamnă că restaurantele, barurile și sălile de sport vor rămâne închise și multe călătorii regionale vor fi interzise.

Sursa: Reuters

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook