Italia blochează exportul vaccinului AstraZeneca către Australia. 250.000 de doze rămân pe teritoriul italian

Italia blochează exportul vaccinului AstraZeneca către Australia. 250.000 de doze rămân pe teritoriul italian

Italia este prima țară europeană care blochează exportul de vaccinuri produse pe teritoriul său. Potrivit cotidianului La Repubblica, 250.000 de doze produse de AstraZeneca în Anagni, Lazio, care urmau să fie exportate în Australia, au fost reținute. Decizia fără precedent a fost luată prin aplicarea noilor norme europene care permit statelor membre ale Uniunii să blocheze exporturile de vaccinuri anti-Covid, cu acordul Comisiei Europene.

Conform informațiilor din presa italiană, confirmate de AFP și Reuters, guvernul Mario Draghi a comunicat decizia Comisiei Europene, care nu a formulat obiecții.

Controlul exporturilor

La sfârșitul lunii ianuarie, executivul european a instituit un mecanism de control al exporturilor de vaccinuri anti-Covid „pentru a asigura accesul rapid al cetățenilor UE la [aceste vaccinuri] și pentru a remedia lipsa actuală de transparență a exporturilor serurilor în afara Uniunii”. Decizia a fost luată în urma întârzierilor privind livrările de la AstraZeneca, ceea ce a înfuriat Comisia Europeană.

Pe de altă parte, executivul european a trebuit să-și reconsidere poziția, după ce a încercat să împiedice exportul de vaccinuri către Regatul Unit. Decizia, luată în temeiul acordului Brexit care tocmai intrase în vigoare, a provocat un scandal uriaș în Marea Britanie.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook