Italia a făcut totul ca la carte, dar tot nu poate opri al doilea val. Unde a greșit?

Italia a făcut totul ca la carte, dar tot nu poate opri al doilea val. Unde a greșit?

Cu doar o lună în urmă, Italia a fost dată drept exemplu pentru modul în care măștile și testele în masă au fost implementate pentru a evita un al doilea val Covid. De ce lucrurile nu au mers cum se asteptau?

Dacă deschizi posturile de știri din Italia, ai putea crede că vezi reluări din martie. Imaginile unităților Covid, spitale de campanie, medicii epuizați și sicrie domină din nou micile ecrane, în timp ce Italia se confruntă cu un al doilea val. Miercuri, numărul deceselor a depășit 125 în 24 de ore, pentru prima dată din luna mai, când această țară se afla încă sub o izolare strictă.

Ceea ce este deosebit de îngrijorător în legătură cu revenirea COVID în Italia este că țara a făcut tot ceea ce experți precum dr. Anthony Fauci recomandau. Măștile în locurile publice sunt obligatorii de luni de zile, distanțarea fizică este puternic aplicată, cluburile de noapte nu s-au redeschis niciodată, iar arenele sportive sunt la mai puțin de o treime din capacitate. Copiii care se întorc la școală sunt în mod regulat testați și distanțați. Totuși, al doilea val pare de neoprit.

În timp ce exclud o nouă izolare generală, oficialii italieni din domeniul sănătății cer în schimb oamenilor să-și limiteze deplasările, chiar dacă apare îngrijorarea că, ținându-i la domiciliu, încurajează adunările private, unde răspândirea pare a fi cea mai gravă în acest moment. Ministerul Sănătății din Italia a publicat săptămâna aceasta date care arată că 80,3% dintre noile infectări „apar acasă”, în timp ce doar 4,2% provin din activități recreative și școli.

Miercuri, Italia a înregistrat 15.199 de noi infecții – de aproape trei ori mai multe decât cea mai gravă zi a valului din martie și o rată pe cap de locuitor care ar fi echivalentul a 90.000 de cazuri noi într-o singură zi în SUA, un nivel care nu a fost totuși atins peste ocean.

Și se înrăutățește. „Anumite zone metropolitane precum Milano, Napoli și Roma sunt deja scăpate de sub control”, a declarat Walter Ricciardi, specialist în boli infecțioase care sfătuiește guvernul italian și deține aceeași poziție în Italia ca Fauci în SUA. „Numărul lor este prea mare pentru a putea fi limitat prin metoda tradițională de monitorizare și testare. Și așa cum ne-au învățat epidemiile anterioare, atunci când nu poți controla trebuie să atenuezi, și anume trebuie să blochezi circulația”.

Într-o oarecare măsură, creșterea numărului de cazuri este legată și de schema de testare agresivă a Italiei, care a pavat calea pentru diagnosticarea ușoară și rapidă în toate aeroporturile și în clinicile private, pe lângă implementarea de teste drive-in. Tehnicienii privați fac vizite la domiciliu pentru aproximativ 75 €, ceea ce a contribuit la numărul mare de cazuri. Miercuri, au fost raportate aproape 180.000 de teste, ceea ce este un record pentru o perioadă de 24 de ore.

În ciuda tuturor eforturilor pentru a limita răspândirea, epidemia pur și simplu nu poate fi oprită. Experții guvernului insistă asupra faptului că rata de contaminare în rândul elevilor nu este factorul determinant; dar tinerii care se simt încrezători că nu se vor îmbolnăvi si continuă să se întâlnească, pot contribui la contaminare. Acum, orașe importante precum Milano, Roma și Napoli au stingeri pentru a încerca să oprească tinerii să facă adunări. Ricciardi a spus că cea mai mare parte a contaminării care se întâmplă în casele multigeneraționale pleacă de la infectarea tinerilor.

Italia nu este în niciun caz într-o situație excepțională. Franța, Spania și Republica Cehă au doborât recorduri de cazuri noi și au introdus măsuri pentru a atenua răspândirea. Marea Britanie are, de asemenea, un număr record de infectări noi, iar Irlanda s-a izolat complet.

Miercuri, prim-ministrul italian Giuseppe Conte s-a adresat Senatului italian, asigurându-i că nu se va mai repeta izolarea completă, care a lovit puternic economia și a distrus aproape în totalitate sectorul turismului. I-a îndemnat pe cetățeni să limiteze călătoriile inutile, dar a evitat să impună limite de circulație – deocamdată. „Nu putem folosi aceeași strategie de luptă ca în primăvară”, a spus el. „Acum suntem într-o situație diferită de cea din martie – atunci nu aveam mijloacele de a diagnostica. Acum suntem mai pregătiți datorită muncii grele și a sacrificiilor tuturor”.

Sursa: The Daily Beast

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook