Israel| Angajații care nu acceptă vaccinul anti-Covid sunt amenințați cu demiterea

Israel| Angajații care nu acceptă vaccinul anti-Covid sunt amenințați cu demiterea

Vaccinați sau concediați, ca niste ciumați -dilema cu care angajatii israelieni au tot mai multe şanse să se confrunte. O adevărată bătălie juridică se dezlănțuie pe această temă socială. Loteria Națională, ale cărei chioșcuri sunt împrăștiate în toată țara pentru iubitorii de lozuri, a luat deja atitudine.

Avigdor Yitzhaki, șeful companiei de stat, a decretat că toți angajații nevaccinați vor fi inițial plasați în concediu fără plată, apoi vor fi demişi, dacă nu se conformează şi nu acceptă vaccinul. „Toată lumea are dreptul fundamental să nu fie vaccinat, dar este imposibil să acceptăm că oricine poate pune în pericol viața altora”, a explicat el.

Jumătate de populație vaccinată

Un alt exemplu: Supersal, cel mai mare lanț de supermarketuri, a anunțat că angajații nevaccinați vor trebui să prezinte un test negativ pentru Covid-19 efectuat în afara programului de lucru, pentru a fi lăsaț să intre în contact cu colegii și clienții. Și în acest caz, cei reticenți sunt amenințați că vor fi concediați.

Spitalul Hadassah din Ierusalim a concediat deja câteva zeci de lucrători nevaccinați. Mulți afacerişti se gândesc să urmeze acest exemplu, în numele principiului precauției. Ministrul Sănătății, Youli Edelstein, susține această politică de excludere. El a anunțat că finalizează un proiect de lege care ar trebui să-i descurajeze pe cei anti-vaccin să-şi urmeze convingerile, prin impunerea unor constrângeri serioase de sănătate la locul lor de muncă, într-o țară în care mai mult de jumătate din populație a fost de acord să primească injecția.

Lupta pentru datele personale

Curtea Supremă a împiedicat Ministerul Sănătății să transfere către municipalități și alte administrații datele personale ale celor care nu vor să facă vaccinul. Aceste informații urmau să fie utilizate pentru a identifica persoanele nevaccinate și apoi „a le convinge” să facă acest lucru.

Cea mai înaltă autoritate judiciară a țării a invocat apărarea vieții private în motivarea deciziei. Asociația pentru Drepturile Civile din Israel, precum și organizația medicilor, care au apelat la instanță, se opun utilizării pe scară largă a acestui tip de intruziune, pe care o consideră periculoasă si liberticidă.

Pe scurt, confruntarea abia a început. Hotărârea Curții Supreme este provizorie şi acoperă doar o perioadă de trei luni. Este dificil să știm cât de departe vor merge autoritățile și companiile în numele războiului împotriva virusului. Pentru moment, în orice caz, cântarul se înclină clar în direcția severității și constrângerii.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook