Israel| Accesul în teatre și mall-uri se va face doar pe baza certificatului de vaccinare, valabil șase luni de la rapel

Israel| Accesul în teatre și mall-uri se va face doar pe baza certificatului de vaccinare, valabil șase luni de la rapel

Hezi Levy, directorul general al Ministerului Sănătății israelian, a declarat într-un interviu pentru unul dintre posturile de televiziune israeliene că „dacă totul merge bine”, mall-urile și teatrele vor fi redeschise. Cu o clarificare importantă: „accesul va fi permis doar celor care dețin un pașaport verde”.

Documentul este, de fapt, un certificat de vaccinare îmbunătățit, în formă digitală sau nu – pentru cei care nu sunt familiarizați cu instrumentele digitale.

Pașaportul ar trebui să intre în circulație pe 23 februarie, dată care marchează și o nouă etapă în relaxarea restricțiilor. Israelul a ajuns la un acord cu Cipru, permițându-le cetățenilor care au fost vaccinați împotriva coronavirusului să călătorească fără restricții între cele două țări, de îndată ce zborurile vor fi reluate. Cu condiția de a deține, pe lângă pașaportul tradițional, permisul de vaccinare.

Cod QR

Pașaportul cu cod QR, emis de Ministerul Sănătății, va fi disponibil în cinci limbi – ebraică, arabă, rusă, amharică și engleză. În plus față de numele, numărul cărții de identitate, numărul de telefon și e-mailul titularului, documentul va furniza mai multe informații despre sănătate: data vaccinării și data expirării (la șase luni după a doua doză), data contaminării cu SARS-Cov-2 (dacă este cazul) și rezultatul testelor anti-Covid, dacă au fost efectuate în ultimele 48 de ore.

Încurajarea vaccinării

De îndată ce proiectul a fost prezentat Comisiei juridice parlamentare la începutul lunii ianuarie, ministrul Sănătății, Yuli Edelstein, a anunțat răspicat: pașaportul este „modul nostru de a încuraja tot mai mulți oameni să fie vaccinați”. „Un obiectiv care rămâne relevant pentru a-i convinge pe cei care sunt mai puțin dornici să fie vaccinați. Guvernul intenționează să modifice legea în așa fel încât angajatorii să poată solicita angajaților un „pașaport verde”. Acest lucru ar putea fi implementat în companii, dar și în școli.

Reacții negative pe rețelele de socializare

Proiectul de lege provoacă o serie de reacții negative pe rețelele de socializare, dar este compatibil cu legislația israeliană și permite Ministerului Sănătății să impună vaccinarea tuturor și să aplice sancțiuni dure, până la pedeapsa cu închisoarea. „În zilele noastre, acest tip de politică ar putea fi considerat […] un atac prea sever împotriva libertăților”, susține Barak Medina, profesor de drept public la Universitatea Ebraică din Ierusalim, pentru Jerusalem Post. Deși este puțin probabil ca vaccinarea să fie declarată obligatorie, „pașaportul verde” este un mijloc indirect de a obține același rezultat.

Sursa: Les Echos

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook