Își vor slujbele înapoi. Zeci de credincioși s-au rugat în stradă, în semn de protest față de restricțiile impuse de autoritățile franceze

Își vor slujbele înapoi. Zeci de credincioși s-au rugat în stradă, în semn de protest față de restricțiile impuse de autoritățile franceze

Pentru ei, credința este un motiv valid pentru ieșiri, în această perioadă de izolare. Câteva zeci de oameni s-au adunat vineri seara pentru a se ruga în stradă, în fața bisericii pariziene Saint-Sulpice. O demonstrație, autorizată de prefectură, pentru a protesta împotriva interzicerii slujbelor.

„Scopul nu este să acuzăm guvernul sau ministrul de interne, ci să îi facem pe acești oameni să înțeleagă că, pentru noi, mântuirea constă în Liturghie, Euharistie, împărtășanie”, mărturisește un credincios pentru BFMTV.

O decizie contrară libertății de cult

Consiliul de stat a confirmat săptămâna trecută menținerea interdicției asupra serviciilor religioase, după un apel depus de mai mulți episcopi ai Franței. O dezamăgire pentru catolici, care se consideră privați de libertatea lor de cult.

„Nu cer guvernului să se alăture credinței mele sau chiar să o înțeleagă, ci pur și simplu să o respecte și să respecte această libertate de cult care este una dintre libertățile noastre de bază”, mărturisește Emmanuelle.

Guillaume Lagravière, membru al colectivului « Objectif Messe » la originea acestei adunări, consideră că practicarea religiei trebuie făcută în comuniune cu alți credincioși.

Avertisment al ministrului de Interne

„Slujba la televizor sau prin YouTube nu are deloc aceeași valoare, parcă ți s-ar spune că vei participa la căsătoria copiilor tăi prin videoconferință”.

Afirmă că este „complet pregătit să facă eforturi”, să aprovizioneze cu gel hidroalcoolic lăcașurile de cult, să impună respectarea distanțarea fizică, dar nu este în favoarea notării numelui credincioșilor, deoarce participanții vor scrie ”pe o bucată de hârtie nume sau numere de telefon imaginare, care nu există”.

„Mersul la slujbă este ca și cum ne spălam pe dinți dimineața, este la fel de important”, spune Marie-Alix. „Nu există niciun motiv pentru care să putem în supermarketuri, dar nu și la slujbă”.

Întrebat vineri seară despre desfășurarea acestor întruniri, ministrul de Interne a avertizat că nu va ezita să „trimită poliția și jandarmii”, în caz de „recidivă”.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook