Institutul Pasteur oprește dezvoltarea vaccinului anti-Covid, bazat pe metoda clasică. Rămânem doar cu cele de tip ARN și ADN

Institutul Pasteur oprește dezvoltarea vaccinului anti-Covid, bazat pe metoda clasică. Rămânem doar cu cele de tip ARN și ADN

Cercetătorii francezi de la Institutul Pasteur au anunțat astăzi, 25 ianuarie, că opresc dezvoltarea vaccinului anti-Covid, din cauza eficacității scăzute. Era singurul vaccin bazat pe metoda clasică, în afară de cel chinezesc, la care nu avem acces. Rămânem doar cu vaccinurile de tip ARN și ADN.

Un alt laborator francez, Sanofi, a anunțat în decembrie că nu va putea lansa vaccinul înainte de finalul lui 2021, din cauza rezultatelor slabe observate în urma testării.

Institutul Pasteor menționează că va continua lupta împotriva Covid-19 și va dezvolta alte potențiale vaccinuri.

Metoda clasică de producere a vaccinurilor se bazează pe virus inactivat. „Luăm virusul în sine și facem un preparat, pe care îl inactivăm prin mijloace chimice, căldură sau proces fizic, cum ar fi expunerea la UV, de exemplu”, explică profesorul Olivier Schwartz, de la Institutul Pasteur. Chiar și „ucis”, virusul își păstrează structura și este recunoscut de sistemul imunitar. Și laboratorul chinez Sinopharm folosește acest model în dezvoltarea vaccinului.

Pentru moment, în Europa sunt disponibile două tipuri de vaccin: cel bazat pe tehnologia ADN (AstraZeneca/Oxford) și cele de tip ARNm, de la Pfizer/BioNTech și Moderna.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook