Cum funcționează vaccinul Oxford/AstraZeneca și cu ce este diferit de cele produse de Pfizer sau Moderna

Cum funcționează vaccinul Oxford/AstraZeneca și cu ce este diferit de cele produse de Pfizer sau Moderna

Universitatea din Oxford s-a alăturat companiei anglo-suedeze AstraZeneca pentru a dezvolta și testa un vaccin împotriva coronavirusului, cunoscut sub numele de ChAdOx1 nCoV-19 sau AZD1222. Un studiu clinic a constatat că vaccinul este eficient cu până la 90%, în funcție de doza inițială. Marea Britanie a autorizat vaccinul pentru utilizare de urgență, dar incertitudinea cu privire la rezultatele studiilor a întunecat perspectivele.

O bucată din coronavirus

Virusul SARS-CoV-2 este înconjurat cu proteine, ​​pe care le folosește pentru a intra în celulele umane. Așa-numitele proteine ​​spike sunt o țintă tentantă pentru potențialele vaccinuri și tratamente.

Vaccinul Oxford/AstraZeneca se bazează pe instrucțiunile genetice ale virusului pentru a construi proteina spike. Dar, spre deosebire de vaccinurile Pfizer/BioNTech și Moderna, care stochează instrucțiuni în ARN monocatenar, vaccinul Oxford folosește ADN dublu catenar.

ADN în interiorul unui adenovirus

Cercetătorii au adăugat gena proteinei coronavirusului la un alt virus numit adenovirus. Adenovirusurile sunt virusuri des întâlnite, care cauzează de obicei răceli sau simptome asemănătoare gripei. Echipa Oxford/AstraZeneca a folosit o versiune modificată a unui adenovirus întâlnit la cimpanzei, cunoscut sub numele de ChAdOx1. Poate intra în celule, dar nu se poate replica în interior.

AZD1222 este rezultatul a zeci de ani de cercetare a vaccinurilor împotriva adenovirusului. În iulie, primul de acest tip a fost aprobat pentru uz general – un vaccin Ebola, fabricat de Johnson & Johnson. Studii clinice avansate sunt în curs pentru alte boli, inclusiv HIV și virusul Zika.

Vaccinul Oxford/AstraZeneca pentru Covid-19 este mai robust decât vaccinurile ARNm de la Pfizer și Moderna. ADN-ul nu este la fel de fragil ca ARN-ul, iar stratul de proteină al adenovirusului ajută la protejarea materialului genetic din interior. În consecință, vaccinul Oxford nu trebuie păstrat la temperaturi extreme. Vaccinul rezistă cel puțin șase luni când este refrigerat la 2-8 ° C (38 și 46 ° F).

Pătrunde în celulă

După injectarea vaccinului, adenovirusurile se ciocnesc cu celulele și se atașează de proteinele de pe suprafața lor. Celula înglobează virusul într-o bulă și îl trage în interior. Odată ajuns în interior, adenovirusul scapă din bulă și se îndreaptă spre nucleu, camera în care este stocat ADN-ul celulei.

Adenovirusul împinge ADN-ul în nucleu. Este conceput astfel încât să nu se poată copia singur, dar gena proteinei coronavirusului poate fi citită de celulă și copiată într-o moleculă numită ARN mesager sau ARNm.

Construiește proteine ​​“Spike”

ARNm părăsește nucleul, iar moleculele celulei îi citesc secvența și încep să asambleze proteinele spike.

Unele proteine ​​spike produse de celulă formează vârfuri care migrează la suprafața sa și ies din capetele lor. De asemenea, celulele vaccinate descompun unele proteine ​​în fragmente pe care le prezintă pe suprafața lor. Vârfurile proeminente și fragmentele de proteine ​​vârf pot fi apoi recunoscute de sistemul imunitar.

Adenovirusul provoacă, de asemenea, sistemul imunitar prin activarea sistemelor de alarmă ale celulei. Celula trimite semnale de avertizare pentru a activa celulele imune din apropiere. Prin declanșarea acestei alarme, vaccinul Oxford/AstraZeneca face ca sistemul imunitar să reacționeze mai puternic la proteinele de vârf.

Repereaza intrusul

Când o celulă vaccinată moare, resturile conțin proteine ​​de vârf și fragmente de proteine ​​care pot fi apoi preluate de un tip de celulă imună numită celulă care prezintă antigen.

Celula are fragmente din proteina spike pe suprafața sa. Atunci când alte celule numite celule T helper detectează aceste fragmente, celulele T helper dau alarma și ajută la adunarea altor celule imune pentru a combate infectările.

Sursa: New York Times

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook