Avantajele și dezavantajele unui vaccin de tip ARNm, cum este cel de la Pfizer. Tehnologia nu a mai fost folosită până acum

Avantajele și dezavantajele unui vaccin de tip ARNm, cum este cel de la Pfizer. Tehnologia nu a mai fost folosită până acum

Această tehnologie este încă subiectul multor cercetări. De fapt, pentru moment, niciun vaccin ARN (sau ARNm) mesager nu este utilizat pentru oameni. Mai multe sunt în studii clinice, inclusiv cel produs de Pfizer, împotriva Covid-19. Sunt, în schimb, administrate animalelor, în special porcilor.

Cum funcționează un vaccin ARNm

Vaccinurile ARN mesager se bazează, după cum sugerează și numele, pe injectarea de ARN mesager sintetic. Acesta include secvența proteinei de interes, precum și alte proteine ​​nestructurale care vor facilita transcrierea acesteia de către structurile celulare.

Toate mecanismele de acțiune ale vaccinurilor ARNm nu au fost încă elucidate, dar se pare că multe tipuri de celule sunt capabile să internalizeze aceste secvențe ARN, care sunt apoi traduse în proteine. Acest proces imită ceea ce se întâmplă în cazul unei infecții naturale. S-a demonstrat că vaccinurile ARN mesager stimulează atât răspunsul imun celular (limfocite T CD4 + și CD8 +), cât și răspunsul imun umoral (activarea limfocitelor B și producerea de anticorpi specifici antigenului).

ARNm poate declanșa, de asemenea, imunitatea înnăscută. Molecula de ARN în sine activează aceste mecanisme și nu antigenul proteic tradus.

Vaccinurile ARNm sunt, prin urmare, capabile să activeze ambele componente ale răspunsului imun, suficient de intens pentru a renunța la adjuvanți. ARN-urile ne-au arătat capacitatea lor imunogenă, dar pentru a le îmbunătăți stabilitatea, cercetătorii le încapsulează în bule lipidice, lipozomi, în care ARN-ul este stabilizat de polimeri. Acest lucru le protejează și le îmbunătățește penetrarea în celule.

Comunicatul de presă recent emis de Pfizer nu detaliază natura, durata și variațiile răspunsului imun indus de vaccin, pe baza profilului participanților la studiile clinice. Aceste date vor fi, probabil, publicate ulterior într-un studiu științific.

Avantaje si inconveniente ale vaccinurilor ARNm

Dacă vaccinurile ARN mesager sunt studiate pe scară largă, acest lucru se datorează faptului că au avantaje semnificative. În primul rând, pot fi produse în masă, la costuri reduse. Fiecare doză de vaccin este pură și conține doar ARN-ul de interes, încapsulat în bula sa lipidică și nimic altceva. Prin urmare, sunt sigure.

Adjuvanții nu sunt necesari pentru a obține un răspuns satisfăcător, o capsulă lipidică simplă potențează proprietățile imunogene ale ARN-urilor. ARNm are un timp de înjumătățire foarte scăzut și ușor de degradat. Nu interacționează cu genomul, manipularea lor de către structurile celulare are loc exclusiv în citoplasmă, spre deosebire de un alt tip de vaccin în dezvoltare, cel ADN.

Pentru că este recentă, această tehnologie are dezavantaje care sunt legate în principal de lipsa de perspectivă științifică asupra utilizării sale. Așa cum am menționat mai sus, vaccinarea cu ARN mesager activează atât răspunsul imun adaptativ cât și pe cel înnăscut. Dar producția ridicată de interferoni, o consecință a activării TLR7, ar crește, de asemenea, activitatea ribonucleazelor, enzime care înlătură ARN. Prin urmare, ARN-urile mesager care își pierd bulele lipidice sau nu sunt încapsulate în momentul injectării, pot fi distruse chiar înainte de a intra în celule.

Unele studii clinice au raportat efecte adverse de gradul 3 (reacții care amenință viața pacientului) pentru două vaccinuri ARNm destinate să lupte împotriva rabiei și a virusurilor H10N8 și H7N9, atunci când acestea erau în faza 1.

În cele din urmă, fragilitatea ARN-ului mesager este, de asemenea, un handicap. Pfizer a anunțat că vaccinul său trebuie păstrat la -80 °C. Acest lucru pune probleme logistice evidente. Este imposibil să cumperi vaccinul în avans și să-l păstrezi la frigider înainte de vaccinare. Ne putem imagina că oamenii vor trebui să meargă la centre de vaccinare capabile să stocheze cantități mari de vaccin în azot lichid și să efectueze injecția într-un interval de timp relativ scurt.

Citind literatura de specialitate despre acest subiect, se pare că vaccinurile cu ARNm dau multă speranță în tratarea bolilor infecțioase pentru care încă nu există o cură, cum ar fi Covid-19, dar și cancer. Vaccinul Pfizer, dacă obține toate autorizațiile necesare pentru comercializare, va fi primul care va fi eliberat pentru uz uman.

Sursa: Futura Science

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook