India| Numărul oficial al deceselor Covid este pus la îndoială. Crematoriile umane funcționează la capacitate maximă

India| Numărul oficial al deceselor Covid este pus la îndoială. Crematoriile umane funcționează la capacitate maximă

„Lucrăm non-stop la o capacitate de 100% pentru a incinera cadavrele la timp”, a declarat Kamlesh Sailor, președintele compania care conduce crematoriul din orașul Surat, cunoscut ca centru de lustruire a diamantelor. Cu spitale pline, medicamente în cantitate redusă și un sistem de sănătate deja slăbit, mai multe orașe raportează un număr mult mai mare de incinerări și înmormântări decât numărul oficial al deceselor Covid-19.

India a înregistrat luni un record de 273.810 noi infectări și 1.619 decese. Numărul total de cazuri se ridică acum la peste 15 milioane, al doilea după Statele Unite.

Oficialii guvernamentali spun că neconcordanța dintre cifrele poate fi cauzată de mai mulți factori, inclusiv supra-prudența. Un înalt oficial de stat din domeniul sănătății a declarat că explozia numărului de incinerări a fost cauzată protocoalele Covid, „chiar dacă există 0,1% probabilitate ca persoana să fie pozitivă”.

„În multe cazuri, pacienții vin la spital într-o stare critică și mor înainte de a fi testați, și există cazuri în care pacienții sunt deja morți când ajung la spital și nu știm dacă au fost pozitivi sau nu”.

„Foarte enervant”

Dar Bhramar Mukherjee, profesor de biostatistică și epidemiologie la Universitatea din Michigan, a spus că multe zone din India sunt în „negare a datelor”. „Totul este atât de întunecat”, a spus ea. „Se pare că nimeni nu înțelege foarte clar situația și asta este foarte supărător”.

În Surat, al doilea oraș ca mărime din Gujarat, crematoriul Kurukshetra și al doilea crematoriu, cunoscut sub numele de Umra, au incinerat peste 100 de corpuri pe zi în cadrul protocoalelor Covid, în ultima săptămână, cu mult peste cifra zilnică a deceselor Covid, de aproximativ 25.

Prashant Kabrawala, administrator al Narayan Trust, care administrează un alt crematoriu, numit Ashwinikumar, a refuzat să declare numărul de cadavre primite în cadrul protocoalelor Covid, dar a spus că incinerările de acolo s-au triplat în ultimele săptămâni.

„Merg în mod regulat la crematoriu din 1987 și sunt implicat în funcționarea de zi cu zi din 2005, dar nu am văzut atât de multe cadavre venind pentru incinerare în toți acești ani”, chiar și în timpul unui focar de ciuma bubonică din 1994 sau în timpul inundațiilor din 2006.

Muncim zi și noapte

Șeful crematoriului Azad a declarat că numărul incinerărilor în cadrul protocoalelor Covid a crescut de cinci ori în ultimele săptămâni.

„Lucrăm zi și noapte”, a spus el. „Incineratoarele funcționează cu normă întreagă”.

Mai puțin de un sfert din decesele din India sunt certificate din punct de vedere medical, în special în zonele rurale, ceea ce înseamnă că adevărata rată a mortalității Covid din India poate să nu fie cunoscută niciodată.

„Majoritatea deceselor nu sunt înregistrate, deci este imposibil să se facă un calcul de validare”.

Sursa: Reuters

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook