În încercarea de a-i convinge pe nemți să accepte vaccinul Moderna, ministrul Sănătății spune că „Pfizer este Mercedes, iar Moderna Rolls-Royce”

În încercarea de a-i convinge pe nemți să accepte vaccinul Moderna, ministrul Sănătății spune că „Pfizer este Mercedes, iar Moderna Rolls-Royce”
Ministrul german al Sănătății, Jens Spahn, alături de cancelarul Angela Merkel

Transferul de putere de la Angela Merkel către succesorul ei, probabil Olaf Scholz, lasă Germania neputincioasă în fața celui de-al patrulea val epidemic. Accelerarea epidemiei și apelurile repetate ale autorităților au ajuns să stimuleze campania de vaccinare, care a luat amploare în ultimele două săptămâni, încât stocurile de vaccin Pfizer/BioNTech au fost epuizate.

Decizia ministrului Sănătății, Jens Spahn, de a limita livrările către landuri și dorința sa de a promova vaccinul Moderna au stârnit un protest. El a organizat luni dimineață o conferință de presă de urgență în prezența a doi experți vaccinologi pentru a repara efectele comunicării sale dezastruoase. „Vaccinul Pfizer/BioNTech este Mercedes, vaccinul Moderna este Rolls-Royce”, a spus Jens Spahn. „Sunt la fel de eficiente, puteți face orice vaccin care este disponibil, fără griji”, transmite directorul grupului de cercetare în imunologie infecțioasă și cercetare a vaccinurilor de la spitalul Charité, Leif Erik Sander.

Mesajul sezonului este că cele două vaccinuri ARNm sunt eficiente în proporție de peste 90%

„Aceste dezbateri nu trebuie să aibă loc, mesajul sezonului este că cele două vaccinuri ARNm sunt eficiente în proporție de peste 90% și suntem norocoși să le avem ”, concluzionează președintele Institutului Paul Ehrlich, Klaus Cichutek. Jens Spahn menționează că nu se pune problema de a reține dozele de Pfizer pentru a utiliza mai întâi vaccinurile de la Moderna, care sunt aproape de expirare. Vrea doar să se asigure că ritmul vaccinării este menținut, astfel încât peste 25 de milioane de oameni să poată primi o doză până la sfârșitul anului.

BioNTech ar putea livra mai multe doze

„Ar fi trebuit să comunicăm acest lucru și mai clar, dar stocul nostru de vaccinuri Pfizer/BioNtech este epuizat”, adaugă ministrul. Șase milioane de doze urmează să fie livrate în Germania marți, dar din cauza lipsei de provizii, săptămâna viitoare vor mai rămâne doar două până la trei milioane de doze. În schimb, țara are un stoc de 16 milioane de vaccinuri Moderna.

De asemenea, sunt în desfășurare negocieri cu BioNTech pentru livrări suplimentare pe termen scurt. „Mesajul crucial este că există suficiente vaccinuri”, subliniază Jens Spahn. Ar trebui să existe chiar suficiente pentru vaccinarea celor mai tineri, care sunt și vectori de propagare.

Spre noi restricții

Accelerarea vaccinării nu va opri însă răspândirea exponențială a virusului. Angela Merkel a vorbit luni despre o dublare a numărului de cazuri la fiecare 12 zile, subliniind că simpla excludere a persoanelor nevaccinate din spațiile publice aglomerate nu ar fi suficientă pentru a reduce pandemia.

Președintele asociației medicilor de terapie intensivă Divi, Gernot Marx, a confirmat caracterul îngrijorător al situației, deoarece rata de incidență a atins un nou record de 386 de cazuri la 100.000 de locuitori în șapte zile. Peste 3.670 de pacienți cu Covid-19 sunt tratați în prezent la terapie intensivă.

Sursa: Les Echos

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook