Imunitatea naturală este superioară celei obținute prin vaccinare, demonstrează cercetătorii israelieni

Imunitatea naturală este superioară celei obținute prin vaccinare, demonstrează cercetătorii israelieni

Un studiu efectuat de cercetători israelieni asupra imunității naturale arată că imunitatea dobândită prin infectarea cu SARS-Cov-2 este superioară imunității conferite de vaccinul Pfizer. Cercetătorii de la Maccabi Healthcare și Universitatea din Tel Aviv au comparat rezultatele provenite de la 76.000 de israelieni, din trei grupuri: cei vaccinați complet (cu vaccinul Pfizer), cei infectați anterior, dar nevaccinați și cei infectați anterior care au primit o singură doză de vaccin.

Ei au descoperit că persoanele complet vaccinate au avut un risc mai mare de a se infecta cu SARS-Cov-2 decât persoanele care au fost anterior infectate și vindecate.

Studiul demonstrează că imunitatea naturală conferă o protectie mai durabilă și mai puternică împotriva infectării, bolilor simptomatice și spitalizărilor cauzate de varianta Delta, concluzionează autorii.

Dacă observațiile sunt confirmate, implicațiile pentru politica globală anti-Covid vor fi majore.

Detaliile studiului

Context: Au început să apară rapoarte legate de scăderea imunității conferite de vaccinurile anti-Covid-19. Însă gradul de protecție pe termen lung rezultat după o infectare anterioară cu SARS-CoV-2 rămâne neclară.

Metode: A fost realizat un studiu observațional retrospectiv, care a comparat trei grupuri:

(1) indivizi naivi (care nu au fost niciodată infectați cu SARS-CoV-2) care au primit două doze ale vaccinului ARNm de la BioNTech/Pfizer.

(2) persoane infectate anterior, care nu au fost vaccinate

(3) indivizi vaccinați cu doză unică.

Au fost aplicate trei modele de regresie logistică multivariată.

În toate modelele au fost evaluate patru rezultate: infectare cu SARS-CoV-2, boală simptomatică, spitalizare legată de Covid-19 și deces.

Perioada de urmărire: 1 iunie – 14 august 2021, când varianta Delta era dominantă în Israel.

Rezultate: Vaccinații care nu au fost infectați cu SARS-CoV-2 au avut un risc de 13 ori mai mare de infectare cu varianta Delta, comparativ cu cei infectați anterior – în situația în care evenimentul (infectare sau vaccinare) a avut loc în ianuarie și februarie 2021.

În cazul în care infectarea a avut loc înainte de vaccinare (din martie 2020 până în februarie 2021), s-au observat dovezi ale scăderii imunității naturale. Vaccinații care nu au fost și infectați cu SARS-CoV-2 aveau un risc de 5,96 de ori mai mare de infectare și o probabilitate de 7,13 ori mai mare de a dezvolta o formă simptomatică.  Vaccinații care nu au fost infectați cu SARS-CoV-2 au avut, de asemenea, un risc mai mare de a fi spitalizați cu Covid-19, comparativ cu cei infectați anterior.

Concluzii: Studiul a demonstrat că imunizarea naturală conferă o protecție mai durabilă și mai puternică împotriva infectărilor, formelor simptomatice și spitalizărilor cauzate de varianta Delta a SARS-CoV-2, comparativ cu imunitatea indusă de vaccinul cu două doze produs de Pfizer. Persoanele care au fost infectate anterior cu SARS-CoV-2 și cărora li s-a administrat o singură doză de vaccin au obținut protecție suplimentară împotriva variantei Delta.

Studiul a fost aprobat de MHS (Maccabi Healthcare Services) Institutional Review Board (IRB).

Sursa: medRxiv

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook