Imunitatea la coronavirus ar putea dura „ani, dacă nu decenii”, arată Institutul de Imunologie din California

Imunitatea la coronavirus ar putea dura „ani, dacă nu decenii”, arată Institutul de Imunologie din California

Cât ar putea dura imunitatea la coronavirus? Ani, dacă nu decenii, potrivit unui nou studiu – cel mai promițător răspuns la întrebarea despre vaccinarea pe scară largă.

La opt luni de la infectare, majoritatea persoanelor care s-au vindecat au încă suficiente celule imune pentru a combate virusul și pentru a preveni boala, arată noi date. Din fericire, o rată lentă de declin pe termen scurt sugerează că aceste celule pot persista în organism pentru o perioadă foarte lungă de timp.

Cercetarea, publicată online, nu a fost încă evaluată sau publicată într-o revistă științifică. Dar este cel mai cuprinzător și mai îndelungat studiu al memoriei imune față de coronavirus, până în prezent.

„Această memorie poate preveni formele grave timp de mulți ani, în majoritatea cazurilor”, a spus Shane Crotty, virusolog al Institutului de Imunologie La Jolla (California), care a condus noul studiu.

Rezultatele ar putea reprezenta o ușurare pentru cei care se tem că imunitatea la virus este de scurtă durată și că vaccinurile trebuie administrate de mai multe ori pentru a menține epidemia sub control.

Studiul se potrivește cu o altă descoperire recentă: supraviețuitorii SARS, boala cauzată de un alt coronavirus, poartă încă celule imune importante, la 17 ani de la recuperare.

Rezultatele sunt în concordanță și cu dovezi încurajatoare din partea altor laboratoare. Cercetătorii de la Universitatea din Washington, în frunte cu imunologul Marion Pepper, au demonstrat anterior că anumite celule „de memorie” produse ca urmare a infectării cu coronavirus persistă cel puțin trei luni în organism.

Un studiu publicat săptămâna trecută a constatat, de asemenea, că persoanele care s-au vindecat de Covid-19 au celule imune puternice și protectoare, chiar și atunci când anticorpii nu sunt detectabili.

„Toate aceste studii pictează aproximativ aceeași imagine, adică, odată ce treci prin acele prime săptămâni critice, restul răspunsului pare destul de convențional”, a spus Deepta Bhattacharya, imunolog la – Universitatea din Arizona.

Akiko Iwasaki, imunolog la Universitatea Yale, a declarat că nu a fost surprinsă că organismul reacționează într-un mod durabil, deoarece „asta se presupunea că se va întâmpla”.

În noul studiu, doar un număr mic de persoane infectate nu au avut imunitate de lungă durată după vindecare, posibil din cauza diferitelor cantități de coronavirus la care au fost expuși. Dar vaccinurile pot depăși această variabilitate individuală, a declarat Jennifer Gommerman, imunolog la Universitatea din Toronto.

În ultima perioadă, rapoartele privind scăderea nivelului de anticorpi au provocat îngrijorare, presupunându-se că imunitatea la coronavirus poate scădea în câteva luni, lăsând din nou persoanele vulnerabile la virus.

Dar mulți imunologi au subliniat că este firesc ca nivelul anticorpilor să scadă. În plus, anticorpii sunt doar un segment al sistemului imunitar. Deși anticorpii din sânge sunt necesari pentru a bloca virusul și pentru a preveni o a doua infectare, celulele imune sunt cele care „își amintesc” virusul și sunt responsabile pentru prevenirea formelor grave.

De cele mai multe ori, când oamenii sunt infectați a doua oară cu un anumit agent patogen, sistemul imunitar recunoaște invadatorul și calmează rapid infectarea. Coronavirusul se deteriorează lent, ceea ce oferă sistemului imunitar suficient timp. „Poate fi oprit suficient de repede încât nu numai că nu simți simptome, dar nici nu devii contagios”, a spus dr. Sette.

Dr. Sette și colegii săi au recrutat 185 de voluntari, bărbați și femei, cu vârste cuprinse între 19 și 81 de ani, care s-au vindecat de Covid-19. Majoritatea au avut simptome ușoare, care nu necesită spitalizare; cei mai mulți au furnizat doar o probă de sânge, dar 38 au furnizat mai multe probe, pe parcursul mai multor luni.

Echipa a urmărit patru componente ale sistemului imunitar: anticorpi, celule B (care produc mai mulți anticorpi la nevoie) și două tipuri de celule T care ucid alte celule infectate. Ideea a fost de a construi o imagine a răspunsului imun în timp, analizând constituenții săi.

„Dacă te uiți doar la unul, îți poate lipsi întreaga imagine”, a spus dr. Crotty.

El și colegii săi au descoperit că anticorpii au fost durabili, cu scăderi modeste la șase până la opt luni după infectare. Celulele T au prezentat doar o ușoară descompunere lentă în organism, în timp ce celulele B au crescut ca număr – o descoperire neașteptată, pe care cercetătorii nu o pot explica deocamdată.

Studiul este primul care a reprezentat atât de detaliat răspunsul imun la un virus, spun experții. Îngrijorările cu privire la cât de mult persistă imunitatea la coronavirus au fost declanșate în principal de cercetarea acelor virusuri care cauzează răceli comune. Un studiu citat frecvent, condus de Jeffrey Shaman de la Universitatea Columbia, a sugerat că imunitatea s-ar putea estompa rapid și că reinfectările ar putea avea loc în decurs de un an.

„Trebuie să fim foarte atenți dacă reinfecția va fi sau nu o problemă”, a spus dr. Shaman. „Așadar, este foarte încurajator să vedem dovezi că avem un astfel de răspuns persistent și robust. Până acum, cel puțin, reinfectările cu coronavirus par a fi rare”.

Cât durează imunitatea este greu de prezis cu exactitate, deoarece oamenii de știință nu știu încă ce niveluri ale diferitelor celule imune sunt necesare pentru a oferi protecție împotriva SARS-Cov-2. Dar studiile de până acum au sugerat că și un număr mic de anticorpi sau celule T și B este suficient pentru a-i proteja pe cei care s-au vindecat.

„Nu există niciun semn că celulele de memorie vor scădea brusc, ceea ce ar fi cam neobișnuit”, a spus dr. Iwasaki. „De obicei, există o descompunere lentă, de-a lungul anilor.”

Există câteva dovezi care arată că reinfectările cu coronavirusuri care provoaca răceli sunt rezultatul variațiilor genetice virale, a menționat dr. Bhattacharya, astfel încât aceste preocupări ar putea să nu fie relevante pentru noul coronavirus.

„Nu cred că este o predicție nerezonabilă să credem că aceste componente ale memoriei imune vor dura ani de zile”, a spus el.

Sursa: New York Times

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook