Imaginile cu „secția de Primiri Urgențe goală” dintr-un spital parizian nu demonstrează că epidemia este o „înșelătorie”

Imaginile cu „secția de Primiri Urgențe goală” dintr-un spital parizian nu demonstrează că epidemia este o „înșelătorie”

O postare pe Facebook datată 20 octombrie, care arăta „culoarele goale” din afara spitalului Pitié-Salpêtrière din Paris, redistribuită de câteva mii de ori în mai puțin de 24 de ore, susține că acest lucru demonstrează că epidemia Covid-19 este „escrocheria secolului”. Această postare nu dovedește nimic. Spitalului a primit la urgențe „mai mult de 150 de pacienți Covid și non-Covid” într-o singură zi, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al spitalelor din Paris (APHP).

„Pentru a verifica existența faimosului al doilea val de Covid care servește drept pretext pentru ca Macron să ne distrugă viața și societatea, în această seară, la ora 19:00, am mers să văd camera de urgență a celui mai mare spital din Paris (…) Rezultat: Urgențe goale !!! Alei goale! Fără ambulanță, fără pompieri! Nimic! Fără mulțimi sau adunări de bolnavi!”, scrie autorul acestei postări.

L'escroquerie du siècle; l'hôpital de la Salpetriere à Paris est entièrement vide! Pour vérifier l'existence de la…

Publicată de Monika Karbowska pe Marţi, 20 octombrie 2020

Postarea conține o serie de fotografii și videoclipuri făcute noaptea, pe ploaie, din exteriorul celui mai mare spital parizian.

Într-un prim extras, utilizatorul se plimbă lângă pavilionul Laveran, departamentul de boli infecțioase și tropicale din Salpêtrière.

Ea spune că, potrivit unui agent de securitate cu care tocmai a vorbit, „nu mai există o urgență specifică produsă de Covid” și este surprinsă de absența ambulanțelor.

Într-un al doilea extras, ea filmează în fața intrării spre camera de urgență.

Fact check

Aceste imagini nu dovedesc nimic. În primul rând, postarea nu cuprinde nicio imagine din interiorului incintei, ceea ce face imposibil de analizat activitatea reală de pe coridoarele spitalului și în special în serviciile de primire a pacienților infectați cu Covid-19.

1.Pavilionul Laveran este situat la 400 m de secția de urgență a spitalului Pitié-Salpêtrière, iar videoclipul a fost realizat „la ora 19:00”, potrivit autorului său.

În acest loc, „nu este surprinzător să nu vezi ‘mulțimi de oameni’, mai ales că filmările sunt realizate cu 2 ore înainte de stingere, într-un moment în care nu se mai fac consultări”, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt pentru Asistență Publică – Spitale din Paris (APHP), pe 21 octombrie.

În plus, „vizitele sunt limitate” la o singură vizită / pacient pe zi, din cauza epidemiei, spune aceeași sursă, ceea ce limitează foarte mult fluxul de oameni.

În ceea ce privește afirmația că „nu mai există o urgență specifică produsă de Covid”, APHP răspunde că nu există o recepție specifică de urgență Covid, și „că nu a avut niciodată”.

„Pacienții care trebuie îngrijiți imediat se află în situații de urgență generală. Pacienții cu suspiciune clinică de Covid sunt tratați în spații dedicate”, a spus purtătorul de cuvânt al APHP.

2.Al doilea videoclip a fost realizat în fața departamentului de urgență dar nu putem vedea interiorul locului. În comentariile postării, autorul videoclipurilor asigură totuși că s-a întors și că „a numărat 13 oameni în sala de așteptare”.

La urgențe, „în prezent, numărul nostru de vizite la 24 de ore este puțin sub media noastră”, a declarat o asistentă de la Pitié-Salpêtrière, contactată de AFP.

„Dar poate că acest lucru se poate explica printr-o creștere a practicilor de teleconsultare sau prin scăderea traumatismelor”, a adăugat ea.

Pe de altă parte, „tot mai multe paturi de terapie intensivă sunt acum dedicate îngrijirii Covid”, spune asistenta.

Potrivit APHP, „absența cozilor reflectă buna funcționare a serviciului și nu absența pacienților, indiferent dacă sunt sau nu Covid”. „Marți, 20 octombrie, serviciul a experimentat o activitate susținută cu peste 150 de pacienți, Covid și non-Covid”.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook