Ideologia woke conduce spre un sistem totalitar și formează un nou tip de gulag, spune scriitorul Rod Dreher

Ideologia woke conduce spre un sistem totalitar și formează un nou tip de gulag, spune scriitorul Rod Dreher

Rod Dreher este un jurnalist și scriitor american, editorialist la The American Conservative. A publicat Cum să fii creștin într-o lume care nu mai este creștină: pariul benediction și recent Rezistând la minciună, Trăind ca un disident creștin. În fața amenințarii unui nou totalitarism care prinde rădăcini în „wokism”, Dreher face apel la creștini să reziste în fața pericolelor care amenință vremurile moderne.

Le Figaro: În cartea ta, Rezistând la minciună, denunți apariția unei noi ideologii opresive. Care este „totalitarismul soft” care se desfășoară în Occident?

Rod DREHER: Pentru a înțelege întreaga amenințare a totalitarismului, este important să înțelegem ce îl diferențiază de autoritarism. Autoritarismul este atunci când statul are monopolul asupra controlului politic, este cazul dictaturii. O societate totalitară caută să transforme toate tradițiile și instituțiile anterioare, pentru a controla toate aspectele. Prin urmare, un stat totalitar este un stat care încearcă să definească și să controleze realul, adică să decidă în locul tău care este adevărul.

În vremurile sovietice, totalitarismul cerea dragoste față de partid și respect pentru cererile sale. Astăzi, totalitarismul necesită loialitate față de un set de credințe progresive incompatibile cu orice logică. Comuniștii nu s-au opus, de exemplu, unor adevăruri precum 2 + 2 = 4; totalitarismul de astăzi consideră că realitatea există doar în mintea noastră, așa că ar putea fi de acord că 2 + 2 = 5.

Numesc acest totalitarism de stânga „totalitarism soft”, pentru că promite să potolească o sete interioară, să lupte și să apere o societate mai dreaptă care să elibereze și să apere victimele istorice ale opresiunii. El se împodobește în ținuta de bunătate în timp ce demonizează disidenții pentru a cruța sentimentele „victimelor” și a aduce „dreptate socială”.

Cultul contemporan al justiției sociale identifică membrii anumitor grupuri sociale drept agresori, apoi îi desemnează țapi ispășitori și proclamă că suprimarea lor este o chestiune de justiție. Astfel, „războinicii justiției sociale”, mai cunoscuți prin acronimul SJW, inițial animați de un sentiment sincer de compasiune și un gând cu adevărat liberal, ajung să abandoneze liberalismul și să îmbrățișeze o politică agresivă și punitivă care seamănă cu bolșevismul.

Nu este prea mult să vorbești despre totalitarism astăzi? Nimeni nu este trimis la gulag.

Este atât de ușor să ignori ascensiunea totalitarismului pentru că e greu de înțeles cum funcționează. Mulți conservatori au dificultăți în a înțelege gravitatea amenințării, numind-o „corectitudine politică”. Desigur, termenul este peiorativ, dar puțin depășit pentru a desemna ceea ce se numește „wokism”.

Amenințarea acestei noi ideologii planează peste noi toți. Astăzi, cei care nu aderă la linia partidului woke își pot vedea afacerea, cariera, reputația, distruse. Sunt excluși din sfera publică, stigmatizați sau chiar demonizati ca rasiști, sexiști, homofobi etc. Poate privi mai multe elemente, inclusiv cancel culture.

Dacă nu ești de acord cu anti-rasismul, în Statele Unite ești acuzat social. Dacă nu accepți ideologia transgender, ești interzis în instituții. Deci, desigur, nu există niciun gulag, nicio poliție secretă, dar este totalitarism – pentru a-ți păstra viața socială, trebuie să-ți ascunzi dezacordurile cu ideologia impusă.

Ce se întâmplă în Statele Unite se poate întâmpla și în Europa. Ideologia avansează, unii radicali se plimbă prin instituții. Puterea lor spirituală se concretizează în instituțiile de stat și private, în afaceri, mediul academic și mass-media.

Cum apare acest totalitarism?

Este mai insidios, deoarece nu este desemnat oficial ca fiind rău. În totalitarismul sovietic, cuvântul bun a venit de la stat, astăzi, acest totalitarism germinează în democrațiile noastre liberale, motiv pentru care avansăm prin ceață. Wokismul exploatează preferința decadentă a omului modern pentru plăcerile personale față de principiile mari, inclusiv libertățile politice. Oamenii nu vor opune nicio rezistență față de totalitarismul soft care va veni (dacă nu îl vor susține în mod direct), nu pentru că se tem că vor fi supuși unor pedepse crude, ci pentru că vor fi mai mult sau mai puțin mulțumiți de confortul lui hedonist.

René Girard spunea deja acum 20 de ani că îngrijorarea pentru victimă era fanatică: „Licitația perpetuă transformă preocuparea pentru victime într-o ordonanță totalitară, o inchiziție permanentă”. Iată-ne! În viziunea woke, toate sentimentele și dorințele noastre trebuie acceptate.

Care este rolul capitalismului în apariția sa?

Capitalismul are un rol esențial în apariția sa, întrucât în ​​viziunea capitalistă, ceea ce dorim constituie identitatea noastră; nu există nicio existență în afară de dorințele noastre. Binele suprem al capitalismului liberal este alegerea (simplul act de a alege). Avem o întreagă generație care consideră că orice lucru care îi limitează alegerile este problematic în sine. Capitalismul este cel mai puternic agent de transformare, deoarece unește ideologia progresistă cu forța consumismului și a banilor.

Unii denunță o „dictatură a sănătății”, din cauza măsurilor anti-Covid care ne privează de libertăți. Ar trebui să ne temem întotdeauna de stat?

Oamenii s-au obișnuit să fie urmăriți de GAFA, nu se mai tem de Big Brother. În distopia lui Orwell, în 1984, statul a instalat „ecrane” pentru a nu pierde nimic din viața cetățenilor de zi cu zi. Astăzi, instalăm difuzoare conectate la internet în camerele noastre de zi.

Scopul, desigur, este de a prezenta produse și servicii adaptate preferințelor individuale. La prima vedere, direcționarea simplă a anunțurilor. În realitate, stăpânii datelor nu mai sunt mulțumiți să găsească ceea ce ne place: ei încearcă activ să te facă să îți placă ceea ce vor să ei să îți placă, fără ca manipularea să fie detectată.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook