Putin acuză Vestul de ipocrizie. „Când avionul președintelui Boliviei a fost forțat să aterizeze la Viena nu s-a întâmplat nimic”

Putin acuză Vestul de ipocrizie. „Când avionul președintelui Boliviei a fost forțat să aterizeze la Viena nu s-a întâmplat nimic”

În timpul întrevederii de la Sochi, președintele rus Vladimir Putin își arată susținerea pentru omologul din Belarusia, pe care l-a invitat la reședința sa de vară. Putin și Lukașenko au discutat, între altele, atitudinea Occidentului față de odinul liderului bielorus de a forța aterizarea unui avion Ryanair pe aeroportul din Minsk pentru a aresta un jurnalist ostil regimului.

Vestul acuză Belarusul pentru arestarea lui Roman Protasevich, critic al lui Lukașenko și a prietenei acestuia. Ambii se află în închisoare, sunt cercetați pentru orchestrarea protestelor masive de anul trecut și riscă o pedeapsă de 15 ani de închisoare.

Putin, prieten și aliat al lui Lukașenko, și-a exprimat vineri susținerea pentru liderul bielorus și a convenit cu acesta că reacția liderilor vestici reprezintă „o ieșire necontrolată”.

„Când au forțat avionul președintelui Boliviei să aterizeze și l-au scos din aeronavă nu s-a întâmplat nimic, liniște”, a spus Putin referitor la incidentul din 2013, când avionul lui Evo Morales a aterizat forțat în Austria la cererea Statelor Unite, care încercau să-l rețină pe avertizorul public american Edward Snowden.

Lukașenko i-a spus liderului de la Kremlin că îi va da acces la anumite documente confidențiale legate de incident, pentru a înțelege ce s-a întâmplat, de fapt.

„Există întotdeauna cineva care ne cauzează probleme. Știi despre ei, te voi informa”, i-a spus Lukașenko. „Am adus niște documente, ca să înțelegi ce se întâmplă”.

O baie în Marea Neagră

Putin, relaxat și zâmbitor, l-a invitat pe Lukașenko să facă împreună o baie în mare, propunere pe care acesta a acceptat-o.

Rusia vede Belarusul ca pe un tampon important față de „ofensiva europeană” și îi oferă sprijin logistic și financiar.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook