HBO Max elimină din catalog clasicul Pe aripile vântului (1939), film acuzat de rasism

HBO Max elimină din catalog clasicul Pe aripile vântului (1939), film acuzat de rasism
de George Mihalcea

Protestele din Statele Unite rescriu istoria cinematografiei.

HBO Max șterge din catalogul său Pe aripile vântului (1939), film acuzat că promovează stereotipuri rasiste.

Netflix scoate de pe platformă seriale precum Little Britain și Come Fly With Me, pe fondul protestelor #blacklivesmatter, cauzate de moartea lui George Floyd.

Un purtător de cuvânt al HBO Max a declarat pentru Variety: “Gone With the Wind (1939) este un produs al timpului său și arată prejudecăți etnice și rasiale care au devenit lucruri comune în Statele Unite. Aceste prejudecăți rasiste au fost greșite atunci și sunt greșite acum și am simțit că a păstra acest film fără a explica și a condamna aceste lucruri ar fi o greșeală.’’

Acțiunea din Gone With de Wind – cu Vivien Leigh, Clark Gable, Hattie McDaniel și Olivia de Havilland în rolurile principale – are loc pe o plantație de bumbac de lângă Atlanta după Războiul Civil din Statele Unite.

Filmul a câștigat 8 Oscaruri, între care cele pentru cel mai bun film, cea mai bună actriță (Leigh), cel mai bun regizor (Victor Fleming) și cea mai bună actriță în rol secundar, Hattie McDaniel, care devenea astfel prima persoană de culoare din istorie recompensată cu un Oscar.

Cei de la Netflix șterg și ei din arhivă serialele de comedie Little Britain și Come Fly With Me, pe motiv că producătorii au folosit procedeul de machiaj blackface – actorii albi apar în unele scheciuri machiați într-o manieră caricaturală pentru a părea afroamericani.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook