Haruki Murakami împlineşte astăzi 72 de ani. Prima pasiune, muzica, l-a îndrumat în cariera de scriitor

Haruki Murakami împlineşte astăzi 72 de ani. Prima pasiune, muzica, l-a îndrumat în cariera de scriitor

Pe timpul pandemiei am călătorit mult, iar asta datorită cărților. Cât timp nu am putut pleca din țară și a trebuit să stăm izolați, închiși mai mult între patru pereți, autorii îndrăgiți ne-au luat cu ei prin lumea lor.

Este și cazul lui Haruki Murakami, autor cunoscut în întreaga lume. Sigur ai auzit de el și sigur ți-a picat Pădurea Norvegiană în mână. Bestseller-ul a fost ecranizat în 2010 şi a avut un succes impresionant în rândul iubitorilor de cinematografie.

Murakami împlinește astăzi 72 de ani. Puţini ştiu însă că înainte de a se lansa în cariera de scriitor, pasiunea lui era muzica. A avut chiar și un bar de jazz în Tokyo numit Peter Cat. Despre asta poți citi în cartea „La sud de graniță, la vest de soare” . The Beatles l-au inspirat pentru bestseller-ul care avea să se vândă în toată lumea și să fie tradus în mai mult de 50 de limbi, Pădurea Norvegiană.

În curând vei puteai citi o nouă carte de la Murakami, First Person Singular, o colecție de opt povești care urmează să apară pe 6 aprilie, traduse în engleză. A fost publicată pentru prima dată pe 18 iulie 2020, în Japonia. Toate cele opt povești sunt încropite într-o narațiune singulară, la prima persoană.

Își spun și un secret, sau mai bine zis, îți dau o sugestie, în cazul în care diseară vrei să te delectezi nu doar cu vreo operă scrisă de Murakami. Pe Spotify găsești și un playlist cu întreaga sa colecție de discuri.

Masamaro Fujiki a compilat toate melodiile despre care Murakami a scris în poveştile sale, de la romanul de debut „Hear the Wind Sing” până la „Killing Commendatore”. De altfel, regăsești muzică în toate scrierile lui. Poți spune că vei avea parte de o aventură într-un carusel, iar pe fundal auzi și muzică bună. Toate poveștile merg mai bine cu muzică.

Cărți scrise de Murakami pe care ți le recomandăm:

1Q84 – un roman fascinant împărțit pe trei volume care acoperă un an fictiv din 1984 în paralel cu unul „real”. Romanul este o poveste despre cum o femeie pe nume Aomame începe să observe schimbări ciudate care apar în lume.  De acolo începe acțiunea care te va ține în suspans până la ultima pagină. Cum spuneam și mai sus, regăsești muzică în scrierile lui, iar 1Q84 vine cu o mulțime de referințe: Janáček – ‘Sinfonietta’, Michael Jackson – Billie Jean, Nat King Cole – Sweet Lorraine etc.

Pădurea Norvegiană

În căutarea oii fantastice

Kafka pe malul mării

În noapte

La sud de graniță, la vest de soare

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook