George Floyd: Operei Metropolitane din New York i se cere să nu mai machieze actorii și să țină cont de diversitate

George Floyd: Operei Metropolitane din New York i se cere să nu mai machieze actorii și să țină cont de diversitate

În timp ce se confruntă cu o criză financiară gravă din cauza pandemiei de coronavirus, Opera Metropolitană din New York suferă și consecințele morții lui George Floyd. Utilizatorii de internet și muzicienii cer instituției să țină cont mai mult de problema diversității.

#BlackLivesMatter: utilizatorii de internet solicită eliminarea piesei Aida de pe site-ul Met, unde fața Annei Netrebko este înnegrită.

Când conducerea Met a publicat pe social media un mesaj de susținere a mișcării anti-rasiste (#BlackLivesMatter) care a apărut după moartea lui George Floyd în Minneapolis, nu și-a imaginat că va provoca atât de multe reacții. În acest mesaj, instituția din New York a declarat: „Nu există loc pentru rasism în domeniul artelor. Nu există loc pentru rasism în New York. Nu există loc pentru rasism în această țară, precum și în întreaga lume. The Met îi sprijină pe cei care își ridică vocea pentru dreptate și egalitate”, dar vocile critice s-au ridicat și mai mult.

Un număr mare de internauți solicită ca Met să demonstreze în propria instituție o mai bună gestionare a problemelor egalității și diversității, să programeze mai mulți compozitori de culoare și să elimine din repertoriu lucrări care „propagă reprezentările stereotipice a diferitelor culturi ”. Unii au cerut chiar să elimine de pe site-ul său redarea unei producții din 2018, Aida de Verdi, în care Anna Netrebko apare cu fața și corpul înnegrite sau să anuleze difuzarea online a lui Otello, duminică trecută.

Yannick Nézet-Séguin și Peter Gelb reacționează

Săptămâna trecută, când a fost lansată o petiție prin care cere Met-ului să înceteze să programeze opere în care artiștii sunt machiati pentru a interpreta „minoritățile etnice”, Peter Gelb, directorul general al Met și Yannick Nézet-Séguin, directorul său muzical, au publicat un comunicat de presă în care specifică: „Dacă o instituție precum Met-ul dorește să evolueze și să facă schimbări pozitive, trebuie să recunoască greșelile trecutului. În plus, trebuie să recunoaștem că aceste erori nu au fost corectate complet. Trebuie să facem și vom face mult mai mult pentru a susține egalitatea rasială.”.

Un mesaj care a fost primit cu binevoință de muzicienii Met, care au formulat, însă, marți, mai multe cerințe, în special ca Met-ul să promoveze compozitori și dirijori de culoare în sezonul liric și simfonic al fiecărui an; să angajeze soliști de culoare pentru fiecare sezon din Carnegie Hall, dar și oameni de culoare ca personal administrativ, precum si implicarea activă în respectarea egalității, diversității și incluziunii, inclusiv egalizarea plafonului salarial.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook