Franța| Suspendarea vaccinării cu AstraZeneca. Efectele secundare ar putea fi provocate de o infectare anterioară

Franța| Suspendarea vaccinării cu AstraZeneca. Efectele secundare ar putea fi provocate de o infectare anterioară

Campania de vaccinare cu serul AstraZeneca a fost suspendată. În ultimele zile, mai multe spitale din vestul Franței au anunțat că au suspendat temporar administrarea vaccinului, în urma numeroaselor efecte secundare înregistrate. „Miercuri am vaccinat aproximativ 50 de persoane”, a declarat pentru AFP Mélanie Cotigny, purtător de cuvânt la spitalul Saint-Lô . A doua zi, „aproximativ zece nu erau bine, cu simptome precum febră sau greață”.

Campania a fost imediat suspendată. „Am vaccinat toți kinetoterapeuții noștri, așa că am avut la dispoziție doar jumătate din echipă”, spune ea. Spitalul a anunțat că în 12%-15% dintre cazuri au existat efecte secundare puternice. „Știam, dar nu am anticipat că vor fi atât de multe cazuri”.

Potrivit Agenției Medicamentelor (ANSM), între 6 și 10 februarie au fost făcute 149 de declarații de farmacovigilență cu privire la vaccinul AstraZeneca, dintre cele 10.000 de persoane care au primit o doză în această perioadă. Printre cele mai frecvente simptome – febra, durerile corporale și durerile de cap. Vârsta medie a celor afectați este de 34 de ani. ANSM precizează că „a transmis aceste informații Agenției Europene pentru Medicamente”, care a emis undă verde pentru utilizarea vaccinului în Europa în ianuarie.

A fost implicată o contaminare anterioară?

Efecte secundare nedorite au fost identificate și în Paris. „La Spitalul de Asistență Publică din Paris au existat simptome caracteristice gripei după vaccinarea cu AstraZeneca”, confirmă pentru LCI Frédéric Adnet, șef al secției de primiri urgențe al spitalului Avicenne (Bobigny). Însă nu s-a decis suspendarea campaniei de vaccinare. Fenomenul pare cu atât mai surprinzător cu cât este observat „doar în rândul personalului medical”, iar „în alte țări” nu s-a întâmplat, continuă specialistul. Deci, cum se explică?

Potrivit medicului, o ipoteză pare cea mai probabilă: lucrătorii din domeniul sănătății ar fi putut fi deja infectați în ultimele săptămâni. „Când vaccinăm persoanele care au avut boala, pot apărea reacții oarecum explozive”, indică Frédéric Adnet. „Deoarece au deja anticorpi, deci imunitate, organismul crede că este infectat din nou și reacționează violent. Acest tip de reacție apare în cazul persoanelor vaccinate la un interval prea scurt de la vindecare”. În Franța, persoanele care doresc să fie vaccinate trebuie să respecte o perioadă de trei luni după infectare.

Un test serologic înainte de vaccinare?

Pentru a remedia acest aspect și pentru a împiedica spitalele să rămână fără personal, ANSM propune să nu mai vaccineze tot personalul în același timp. „Pentru a limita riscul potențial de perturbare a funcționării serviciilor de îngrijire, se recomandă vaccinarea pe o bază eșalonată”, a transmis agenția într-un comunicat de presă. În urma avizului ANSM, Agenția Regională de Sănătate din Bretagne a declarat pentru LCI că vaccinările s-au reluat vineri.

Frédéric Adnet crede că ar trebui efectuate teste serologice înainte de vaccinarea cu AstraZeneca.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook