Franța bate recordul european de cazuri zilnice. Cercetătorii sunt surprinși: „Ne întrebăm dacă cifrele sunt reale”

Franța bate recordul european de cazuri zilnice. Cercetătorii sunt surprinși: „Ne întrebăm dacă cifrele sunt reale”

Pentru prima dată în Europa, pragul simbolic de 30.000 de cazuri noi în 24 de ore a fost depășit joi seară, în Franța. Epidemiologul Martin Blachier a recunoscut la postul LCI că este „foarte surprins” de explozia bruscă de contaminări zilnice observată de la începutul lunii octombrie.

Pe 9 octombrie, s-a depășit pragul de 20.000 de contaminări zilnice. O săptămână mai târziu, peste 30.000 de cazuri noi în 24 de ore, o cifră record în Europa, au fost identificate în Franța, potrivit datelor publicate joi, 15 octombrie, de autoritățile sanitare. La prima vedere, această explozie bruscă de noi infectări, mai mult sau mai puțin grave, în funcție de formă, este semnalul unei accelerări a epidemiei.

Dar, printre experți, aceste date sunt puse la îndoială. „Lucrăm de 3 zile la aceste cifre, deoarece suntem foarte, foarte surprinși”, a recunoscut la postul LCI dr. Martin Blachier. „De la începutul lunii octombrie, am avut un fenomen foarte special care privește toate regiunile și departamentele Franței. Am avut un fel de explozie privind numărul de cazuri și este foarte dificil de explicat. Nu este corelat cu numărul de vizite la urgențe. Am contactat autoritățile pentru a le cere detalii. Începem să ne întrebăm, vă spun sincer, ne-am uitat din fiecare unghi, să vedem dacă aceste cifre sunt reale. Este foarte ciudat ce se întâmplă”.

Pentru epidemiolog, cifrele sunt „total necorelate de toate celelalte curbe”, cu o explozie în diferite teritorii. „Găsim același fenomen în toate departamentele, se referă la toate grupele de vârstă. Există un fenomen sistemic în aceste date, care este foarte special. (…) Ne întrebăm dacă nu există pur și simplu o problemă, o eroare, cu aceste date”, a recunoscut el. „Ne întrebăm de una până la două săptămâni cu privire la aceste cifre. Nu spun că trebuie puse la îndoială. Observăm ceva ciudat, le studiem. Trebuie să le studiem. Acestea sunt cifrele care au speriat lumea în ultimele zile”.

Sursa: LCI

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook