Francezii recomandă un vaccin ARN mesager la rapel, după o primă doză AstraZeneca. „Este complet logic”, crede ministrul Sănătății

Francezii recomandă un vaccin ARN mesager la rapel, după o primă doză AstraZeneca. „Este complet logic”, crede ministrul Sănătății

Un nou episod din serialul AstraZeneca. După ce Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a recunoscut că există riscul de formare a cheagurilor de sânge după administrarea vaccinului suedezo-britanic, Înalta Autoritate pentru Sănătate din Franța recomandă ca a doua doză inoculată să fie a altui producător, în cazul celor sub 55 de ani.

533.000 de francezi, în mare parte lucrători din domeniul medical, au primit deja o primă doză AstraZeneca. Ținând cont de riscul asociat, dar și de „necesitatea de a completa protecția oferită de vaccin”, Înalta Autoritate pentru Sănătate optează pentru un vaccin ARN mesager pentru a doua doză, fie Pfizer, fie Moderna.

„Este complet logic”

„Este complet logic”, spune ministrul Sănătății, Olivier Véran, la RTL. Limitarea utilizării AstraZeneca „este o măsură de precauție” și „este destul de normal să facem o a doua injecție cu un ser de tip ARN mesager, în decurs de 12 săptămâni” pentru a respecta termenul limită.

Italia și Spania administrează vaccinul AstraZeneca doar celor peste 60 de ani, Belgia celor peste 55 de ani și Marea Britanie l-a rezervat celor peste 30 de ani. Alții au făcut o alegere mai radicală, cum ar fi regiunea Castilia din nord-vestul Spaniei, care a suspendat total utilizarea, la fel ca Danemarca.

Sursa: Le Figaro

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook