Rusia își vrea vaccinul înapoi. Slovacia trebuie să returneze 200.000 de doze Sputnik V, după ce a contestat calitatea lor

Rusia își vrea vaccinul înapoi. Slovacia trebuie să returneze 200.000 de doze Sputnik V, după ce a contestat calitatea lor

Rusia cere Slovaciei să returneze sute de mii de doze ale vaccinului anti-Covid Sputnik V, invocând încălcări ale condițiilor contractuale. Conflictul dintre cele două state a izbucnit după ce agenția de reglementare slovacă a pus la îndoială calitatea dozelor primite.

Agenția SUKL pretinde că dozele livrate în Slovacia diferă de cele analizate de experții internaționali. Statul a importat 200.000 de doze luna trecută, devenind a doua țară din Europa, după Ungaria, care a făcut acest pas fără a exista o autorizație din partea Agenției Europene a Medicamentului (EMA).

Totuși, Slovacia nu a pornit încă administrarea vaccinului rusesc, iar ministrul Sănătății a cerut autorității naționale de reglementare să realizeze o expertiză.

SUKL a spune că dozele diferă față de cele analizate de EMA. Fondul Național de Investiții din Rusia (RDIF), responsabil pentru vânzarea vaccinului în străinătate, a respins acuzațiile, catalogându-le drept „știri false”. Rușii afirmă că testele nu au fost realizate într-un laborator specializat, adăugând că au fost încălcate condițiile contractuale și totul reprezintă „un act de sabotaj”.

„RDIF a trimis o citație pe 6 aprilie, solicitând returnarea dozelor de vaccin, după ce condițiile stipulate în contract au fost încălcate”, se arată în comunicatul publicat de ruși. „Toate loturile Sputnik V sunt de calitate și sunt verificate riguros la Gamaleya Institute”.

Oficialii slovaci spun că nu au putut stabili raportul beneficiu/risc în cazul vaccinului Sputnik V, din cauză că Moscova nu a oferit suficiente informații. „Nu am primit mare parte din date, aproximativ 80%, deși am făcut numeroase cereri”.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook