Florin Cîțu explică de ce testul Covid negativ nu mai oferă acces la activități: „Pot ajunge la ATI dacă se îmbolnăvesc”

Florin Cîțu explică de ce testul Covid negativ nu mai oferă acces la activități: „Pot ajunge la ATI dacă se îmbolnăvesc”

CNSU a hotărât că persoanele care au un test Covid negativ nu mai primesc acces în restaurante, cinematografe, săli de fitness și alte spații publice de acest tip. Doar persoanele complet vaccinate sau cele vindecate de Covid în ultimele șase luni pot participa la activități.

”Cei testați pot ajunge la ATI. Este o decizie de management al riscului”, explică premierul Florin Cîțu la TVR 1.

„Sunt două modificări, cea referitoare la şcoli şi am spus acolo că rămân cu prezenţă fizică (unde incidența este peste 6 la mia de locuitori) şi vor fi acele teste noninvazive care se vor face şi decizia va fi de la Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Educaţiei, dacă de două ori pe săptămână sau o dată pe săptămână. Şi cealaltă decizie este doar o modificare, peste 6 la mie păstrăm activităţile aşa cum sunt, şi pentru Horeca şi săli de sport şi alte activităţi, dar scoatem partea de testare, trecut prin boală şi vaccinat, pentru acces. Ni se spune de la specialişti că e mai sigură această variantă, cei care sunt testaţi se pot îmbolnăvi şi pot lua şi atunci pot să ajungă în ATI, există acest risc, se îmbolnăvesc şi nu se ştie cum va evolua boala”, spune el.

Cu alte cuvinte, dacă aveai de gând să mergi la cinema, restaurant sau la un eveniment privat cu un test Covid negativ, n-o s-o mai poți face decât după ce rata de incidență scade sub 6 la mie.

Masca devine obligatorie în spațiile publice exterioare în localitățile în care rata de incidență depășește pragul de 6 la mie.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook