Există o proteină în sângele tău care te face mai vulnerabil în cazul în care te infectezi cu virusul gripal Covid-19

Există o proteină în sângele tău care te face mai vulnerabil în cazul în care te infectezi cu virusul gripal Covid-19

Există „o rată foarte mare” – de 100 până la 1.000 de ori mai mult decât în mod normal – al unei proteine, calprotectina, la pacienții cu o formă severă de Covid-19.
O proteină produsă de organism în contextul inflamației ar putea juca un rol important în formele severe de Covid-19 și, prin urmare, vizarea acesteia ar putea ajuta la lupta împotriva agravării bolii, potrivit unui studiu realizat de către cercetători francezi.
Conform acestei lucrări, publicată joi în revista Cell, există „un nivel foarte mare” – de 100 până la 1.000 de ori mai mult decât în mod normal – al aceastei proteine, calprotectina, la pacienții cu o formă severă de Covid-19.

Studiu detaliat aici.

„Rezultatele noastre sugerează calprotectina ca fiind responsabilă pentru agravarea Covid-19”, a declarat autorul principal al studiului, cercetătorul in imunologie Aymeric Silvin, într-o declarație.
Numeroase studii din întreaga lume încearcă să înțeleagă mai bine mecanismele „furtunii citokine”, o reacție inflamatorie necontrolată și excesivă implicată în forme severe de Covid-19.
„Creșterea bruscă a calprotectinei în sânge ar putea apărea înainte de furtuna de citokine asociată cu reacția inflamatorie la pacienții care dezvoltă o formă severă”, a continuat Aymeric Silvin.

O abordare „nouă”
În teorie, am putea deci identifica pacienții cu risc de a dezvolta o formă severă a bolii, prin testarea nivelului de calprotectină din sângele lor, potrivit comunicatului de la organizațiile franceze care se află la originea acestei cercetări (Gustave Roussy, AP -HP, Inserm), în colaborare cu echipe străine (Singapore, China, Israel).
În plus, aceasta ipoteză ar putea oferi „o abordare terapeutică fără precedent”, deoarece blocarea receptorului de calprotectină ar putea ajuta la combaterea agravării. „Aceste strategii urmează să fie evaluate prin studii clinice”, se arată în comunicatul de presă.

Studiul s-a bazat pe analiza probelor de sânge de la 158 de pacienți internați la urgență sub suspiciunea de Covid-19. La cei mai afectați pacienți, pe lângă nivelul ridicat de calprotectină, testele au relevat funcționarea anormală a unor globule albe, ceea ce pare să slăbească răspunsul imun.
Efectuarea de analize pe acești doi marcări atunci când este internat un pacient ar putea ajuta la identificarea riscurilor unor forme grave în amonte. „Diagnosticul precoce al unei forme severe de Covid-19 poate fi făcut cu un test de sânge”, a sperat un alt cercetător, prof. Michaela Fontenay, șefa serviciului de hematologie biologică din spitalul Cochin din Paris, citată în comunicatul de presă.

Articolul complet aici.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook