Europa se apără în fața noii tulpini SARS-Cov-2 descoperite în UK. Restricții de circulație în majoritatea țărilor membre

Europa se apără în fața noii tulpini SARS-Cov-2 descoperite în UK. Restricții de circulație în majoritatea țărilor membre

Un vânt de îngrijorare bate în Europa, după răspândirea unei noi tulpini a virusului SARS-Cov-2, în Marea Britanie. Mai multe țări de pe Vechiul Continent au anunțat, duminică, 20 noiembrie, suspendarea zborurilor care sosesc din UK.

Această nouă tulpină este „scăpată de sub control”, a admis ministrul britanic al Sănătății, Matt Hancock, justificând izolarea Londrei și a regiunii de sud-est a Marii Britanii. „Va fi foarte dificil să ținem  virusul sub control până când nu se implementează un vaccin”, a avertizat el, adăugând că această variantă a coronavirusului ar putea fi cu până la 70% mai contagioasă decât cea anterioară. Mutația a fost detectată și în Olanda, Danemarca și Australia, a declarat duminică Organizația Mondială a Sănătății, care solicită europenilor să „își consolideze controalele”.

Olanda, prima țară care a suspendat zborurile din Marea Britanie

Drept urmare, mai multe capitale europene au anunțat imediat suspendarea zborurilor și a trenurilor către Marea Britanie. În Olanda, guvernul a oprit, de duminică dimineața până la 1 ianuarie, toate zborurile de pasageri.

Și Italia suspendă zborurile cu Marea Britanie, a anunțat ministrul italian de externe Luigi Di Maio pe rețelele de socializare, fără a preciza când va intra în vigoare măsura. Belgia suspendă zborurile și trenurile care vin din Marea Britanie de duminică la miezul nopții. Spania, pe de altă parte, a pledat pentru un răspuns „coordonat” din partea Uniunii Europene.

„Scopul este protejarea drepturilor cetățenilor europeni prin coordonare și evitarea măsurilor unilaterale”, a spus guvernul spaniol într-un comunicat de presă

Franța a decis să suspende toate călătoriile din Marea Britanie pentru 48 de ore, „inclusiv transportul de mărfuri, rutier, aerian, maritim sau feroviar”, a spus guvernul la finalul unui Consiliu al Apărării. Președintele francez, izolat de când a dat rezultate pozitive pentru Covid-19, a convocat prin videoconferință un consiliu excepțional de apărare, duminică după-amiază.

Germania suspendă legăturile aeriene

Irlanda va suspenda legăturile aeriene cu Marea Britanie pentru „cel puțin” 48 de ore, de duminică la miezul nopții, a declarat guvernul într-un comunicat, precizând că această măsură va fi reevaluată marți. Vor fi menținute în continuare legăturile maritime.

Germania se pregătește să suspende „de duminică la miezul nopții” legăturile aeriene cu Marea Britanie, a declarat pentru AFP o sursă guvernamentală. Decizia, care ar putea fi adoptată de întreaga Uniune Europeană, trebuie formalizată „în următoarele ore”, a subliniat aceeași sursă. Germania „este în legătură cu partenerii săi europeni privind această problemă”, a transmis un purtător de cuvânt al guvernului într-un comunicat de presă.

România suspendă zborurile din și spre Marea Britanie începând de mâine, 21.12.2020, ora 19:00.

Riscul agravării problemelor de transport legate de Brexit

O astfel de perturbare a traficului aerian și feroviar, dacă ar continua, ar putea exacerba problemele legate de Brexit, Marea Britanie părăsind piața unică europeană pe 31 decembrie.

Sursa: France Info

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook