Euro 2020| Noul echipament al naționalei Ucrainei provoacă furia rușilor. Harta de pe tricouri include Crimeea

Euro 2020| Noul echipament al naționalei Ucrainei provoacă furia rușilor. Harta de pe tricouri include Crimeea

Echipamentul cu care naționala de fotbal a Ucrainei se prezintă la Euro 2020 stârnește furia Rusiei. Tricourile sunt inscripționate cu o hartă a Ucrainei care include și Peninsula Crimeea, anexată de ruși în 2014 – dar recunoscută pe plan internațional ca parte a Ucrainei.

Parlamentarul rus Dmitry Svishchev crede că utilizarea logo-ului reprezintă o „provocare politică”. Partea din față a tricolului prezintă granițele Ucrainei, care cuprind Crimeea, dar și regiunile Donetsk și Lugansk, controlate de separatiști pro-ruși.

Pe partea din spate a tricoului este imprimat sloganul „Glorie Ucrainei!” – o scandare patriotică folosită de protestatarii care l-au înlăturat pe președintele pro-rus Viktor Yanukovych în 2014.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a declarat pentru agenția de presă Tass că este vorba despre „o agonie artistică libertină”.

„Echipa de fotbal a Ucrainei a anexat Ucraina de Crimeea rusească”, afirmă ea în mod ironic. „Scopul este de a-i entuziasma pe jucători. Păcat că și-au pus speranțele doar în asta. Tehnica nu este nouă. Este o tehnică artistică folosită pentru a crea o iluzie a imposibilului”.

Svishchev spune că folosirea unei hărți a Ucrainei care cuprinde un teritoriu rusesc este „ilegal”.

Președintele Federației de Fotbal a Ucrainei, Andrei Pavelko, scrie pe pagina de Facebook: „Considerăm că forma granițelor Ucrainei va da putere jucătorilor, pentru că vor lupta pentru întreaga țară”.

Primul meci al ucrainenilor are loc pe 13 iunie, la Amsterdam, împotriva Olandei.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook