„Este necesară” dezvoltarea vaccinurilor anti-Covid pentru animalele de companie, cred britanicii. Rușii o fac deja

„Este necesară” dezvoltarea vaccinurilor anti-Covid pentru animalele de companie, cred britanicii. Rușii o fac deja

Animalele de companie vor trebui vaccinate pentru a le proteja împotriva Covid-19, spun oamenii de știință într-un articol publicat în jurnalul științific Virulence, scrie The Independent. „Nu este de neconceput faptul ca vaccinarea anumitor specii de animale domestice să devină necesară pentru a stopa răspândirea virusului”, spun experții, care consideră că este „o problemă majoră de sănătate publică, pe termen lung”.

La fel ca oamenii, multe specii de animale domestice, inclusiv câini, pisici sau chiar nurci sunt susceptibile de a fi contaminate cu coronavirus, avertizează experți ai Universităților Minnesota, East England și ai Institutului Earlham, cu sediul în Norwich. Ei specifică însă că nu a fost identificat încă niciun caz de contaminare de la animale la oameni.

Un vaccin specific în curs de dezvoltare, în Rusia

„Este logic să dezvoltăm vaccinuri pentru animale de companie și animale domestice, ca măsură de precauție, pentru a reduce riscul”, explică Cock van Oosterhout, unul dintre autorii studiului și profesor de genetică evolutivă la Universitatea East England.

În decembrie, Rusia a anunțat că dezvoltă un vaccin pentru protejarea animalelor domestice, care ar putea fi disponibil până la sfârșitul lunii ianuarie. Uniunea Europeană, Statele Unite și Singapore și-au arătat deja interesul.

Milioane de nurci au fost sacrificate anul trecut în Danemarca, după descoperirea unor focare de coronavirus la fermele din țară; animalul este suspectat că transmite oamenilor o versiune mutantă a virusului, care ar putea reduce eficacitatea vaccinurilor.

Care este riscul de transmitere la oameni?

Potențialul rol al animalelor de companie în transmiterea virusului a făcut obiectul atenției specialiștilor încă de la apariția Covid, la sfârșitul anului 2019, datorită originii sale, dar și a existenței coronavirusurilor conexe care circulă deja la animale domestice.

În noiembrie 2020, un raport al experților Agenției Naționale pentru Securitate în Sănătate din Franța a estimat că animalele domestice și sălbatice „nu (joacă) un rol epidemiologic în întreținerea și răspândirea SARS-CoV-2”. Câinii pot fi afectați de boală, dar numărul cazurilor cunoscute este foarte mic în comparație cu expunerea lor ridicată la virus. Mai mult, testele efectuate asupra câinilor care au intrat în contact cu virusul nu au demonstrat contaminarea intra-specie și nici capacitatea unui câine de a transmite virusul unei alte specii.

Pisicile, pe de altă parte, sunt mai sensibile la SARS-CoV-2 și sunt susceptibile de a se infecta reciproc. Însă cercetătorii nu au identificat niciun caz de transmitere a virusului de la o pisică la o altă specie.

Sursa: BFMTV

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook