Eroul care a scăpat o țară de coronavirus

Eroul care a scăpat o țară de coronavirus
Foto: Kyst.no

Medicul veterinar Debes Christiansen din Insulele Feroe este cel responsabil de succesul țării sale împotriva Covid-19.

Laboratorul său era echipat pentru a descoperi infectări virale ale somonului, însă medicul l-a adaptat pentru a depista coronavirusul la oameni. Politicienii locali spun că este meritul lui Debes Christiansen pentru numărul scăzut de cazuri confirmate și pentru faptul că nu există niciun deces din cauza Covid-19.

Christiansen a avertizat guvernul încă din luna ianuarie că virusul pornit din China s-ar putea extinde la nivel global și că trebuie să ia măsuri.

Veterinarul a spus că nu a fost dificil să adapteze laboratorul pentru teste pe oameni, potrivit The Guardian. “Am schimbat doar câteva ingrediente. În mod normal testăm peștii pentru a depista virusuri sau bacterii. În cazul ăsta, am înlocuit trei componente cu unele specifice coronavirusului”.

Laboratorul ar putea face aproximativ 1,000 de teste pe zi cu efectivul complet de cercetători, dar Christiansen spune că nu este necesar pentru moment. “Toată lumea vorbește despre rata mare de pacientii asimptomatici, dar noi am testat mai bine de 10% din populație și nu am descoperit foarte mulți oameni infectați”.

Doctorii din Insulele Feroe au reușit să descopere și să izoleze toți cetățenii care au intrat în contact cu cei 184 de pacienți care au fost testați pozitiv. Dintre cei bolnavi, 131 s-au recuperat complet. Un singur feroez este internat în spital în acest moment. Populația țării este de doar 61,000 de persoane, ceea ce ajută la o gestionare mult mai bună a situației.

Premierul Bárður á Steig Nielsen a declarat ieri că, din 20 aprilie, grădinițele și școlile primare se vor redeschide, iar competițiile sportive se vor relua, dar fără spectatori.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook