„Epidemia nu se va opri nici până la Paște”, avertizează virusologul german Christian Drosten

„Epidemia nu se va opri nici până la Paște”, avertizează virusologul german Christian Drosten

Potrivit renumitului virusolog german Christian Drosten, epidemia de Covid-19 nu se va opri prea curând. Acesta afirmă că o revenire la normal s-ar putea produce abia la vară, cel mai devreme, luând în calcul scăderea numărului de cazuri odată cu scăderea temperaturilor.

Speranțe mici de a controla virusul pe termen lung prin înăsprirea restricțiilor, așa cum încearcă acum majoritatea țărilor, spune Drosten. Deși au fost aduse îmbunățățiri în privința testelor, iar vaccinurile sunt din ce în ce mai aproape de a fi perfecționate, o întoarcere rapidă la normal nu va fi posibilă, a declarat el pentru Neue Osnabrücker Zeitung.

„Un lucru este clar, epidemia nu se va opri până la Paște.”, a subliniat virusologul. Până la vară, însă, vor exista îmbunătățiri, cu o condiție, „să ținem acum numărul de noi infectări sub control”.

Testele rapide arată dacă o persoană este contagioasă

Folosirea testelor rapide ar putea fi de folos, dacă sunt disponibile în număr mare și „putem testa în mod regulat grupurile de risc”. Prin această metodă, „poți nu numai să stabilești dacă o persoană este infectată, ci și dacă mai este contagioasă”, arată Drosten.

Această strategie ar facilita carantinări mai puține, sau perioade mai scurte de izolare. Testele rapide vor putea fi folosite la scară largă peste câteva săptămâni. Până atunci, spiritul civic rămâne de bază. „Ar fi excelent dacă fiecare dintre noi ar gândi că este infectat și s-ar comporta ca și cum nu vrea să-i contamineze pe cei din jur”.

„Lăsați școlile deschise”

Drosten este de părere că școlile ar trebui să funcționeze în continuare, chiar și în condițiile decretării unui lockdown. Abordarea statelor care au lăsat copiii să meargă la școală, în ciuda unui blocaj, este corectă, spune virusologul. „Măsuri sanitare stricte sunt acum aplicate în școli. Sperăm că acestea vor preveni infectările”.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook