Efectele secundare ale vaccinului anti-Covid la femei pot duce la interpretări greșite ale mamografiilor

Efectele secundare ale vaccinului anti-Covid la femei pot duce la interpretări greșite ale mamografiilor

Mamografiile de rutină trebuie făcute fie înainte de prima doză a unui vaccin anti-Covid, fie la patru – șase săptămâni după a doua doză, recomandă Societatea pentru imagistica mamară. Efectele secundare temporare ale vaccinurilor pot include inflamări ale ganglionilor limfatici din jurul axilelor, care ar putea fi interpretate greșit – ca un posibil semn al cancerului de sân.

Boala ganglionilor limfatici, denumită limfadenopatie axilară, este de obicei observată doar la 0,02% -0,04% dintre mamografiile de screening, conform datelor furnizate de Societatea pentru imagistica mamară. În studiile vaccinului Moderna, afecțiunea a fost dezvoltată la 11,6% dintre participanți după prima doză și la 16% după a doua doză. Testele vaccinul Pfizer/BioNTech nu au luat în calcul sensibilitatea axilei și umflarea ganglionilor limfatici, dar unii participanți au raportat acest efect secundar, care a durat, în medie, 10 zile.

Efectele mai puțin evidente asupra ganglionilor limfatici, care sunt evidente doar pe raze X, vor dura probabil mai mult, a spus Societatea, deși nu este clar cum ar arăta modificările ganglionilor limfatici asociate vaccinării. „Pe măsură ce devin disponibile mai multe informații despre incidența și apariția limfadenopatiei axilare după vaccinarea Covid-19, ar putea fi modificate durata de monitorizare și recomandările de evaluare finală”, a spus Societatea.

Sursa: Reuters 

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook