Dr. Ion Alexie, despre testele fals pozitive sau fals negative din România: “Pot duce la o catastrofă”

Dr. Ion Alexie, despre testele fals pozitive sau fals negative din România: “Pot duce la o catastrofă”

Infecționistul spitalului Summerlin din Las Vegas avertizează asupra pericolului pe care îl pot reprezenta testele fals pozitive sau fals negative. Discuțiile pe această temă s-au intensificat după ce mai mulți fotbaliști de la CFR Cluj au fost depistați fals pozitiv acum câteva zile.

“Toate testele medicale, incluzând PCR pentru Covid 19, trebuie să aibă menționate în prospect două calități esențiale: sensitivity (procentul de teste fals negative) și specificity (procentul de teste fals pozitive).

Dacă un kit de PCR folosit în Ro aro o specificitate de 70% (adică o margine de eroare de 30% pentru teste fals pozitive) cum ar fi spus ministrul sănătății, Nelu Tătaru, acesta trebuie imediat scos de pe piață.

Dacă un test PCR are o sesitivitate de 70 % ( adica o margine de eroare de 30% pentru teste fals negative) atunci acest test trebuie efectuat la aceeasi persoana de 3 ori, în 3 zile consecutive, înainte de a i se spune că testul a fost negativ.

Dacă toate cele 3 teste sunt negative, este probabil ca marja de eroare pentru un rezultat fals negativ (după 3 teste) să fi devenit 5%. Acestă marja de eroare de 5% pentru teste fals negative este acceptabilă.

Autoritățile trebuie imediat să evalueze senzitivitatea și specificitatea testelor folosite în România, altfel va fi o catastrofă în contextul în care circulația virusului se întețește.”, ne-a spus medicul Ion Alexie.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook