Doar doi turiști din 78 au fost infectați în timpul unui zbor, deși călătoreau alături de bolnavi Covid și nu purtau măști

Doar doi turiști din 78 au fost infectați în timpul unui zbor, deși călătoreau alături de bolnavi Covid și nu purtau măști

În martie, înainte ca măștile să devină o rutină, un grup de turiști germani infectați cu coronavirus s-au întors din Israel cu avionul, un zbor de peste patru ore, în timpul căruia, spre surprinderea cercetătorilor, doar alți doi pasageri au fost infectați, dintr-un total de 102. Într-un scurt studiu publicat marți în revista americană Jama Network Open, virusologii de la Spitalul Universitar din Frankfurt au contactat toți pasagerii aflați în avion la acel moment, pentru a descoperi cât de mare a fost riscul.

Pe 9 martie zborul Tel Aviv-Frankfurt, cu o durată de 4h:40m, avea 102 pasageri la bord, inclusiv un grup de 24 de turiști germani. Autoritățile, după ce au primit informații despre faptul că grupul a luat legătura cu un administrator hotelier contaminat din Israel, au decis să-i testeze pe cei 24 de turiști la sosirea lor la Frankfurt; șapte dintre ei au fost pozitivi (alți șapte confirmați ulterior). Patru-cinci săptămâni mai târziu, cercetătorii au contactat restul de 78 de pasageri, dintre care 90% au răspuns. Când i-au întrebat despre contactele și simptomele lor și au testat mai mulți dintre ei, au găsit doar doi pasageri, cel mai probabil infectați în timpul zborului: două persoane care stăteau de cealaltă parte a culoarului față de cei șapte infectați inițial.

În cazul virusurilor respiratorii, experții consideră că zona de contaminare a unui avion se extinde cu două rânduri în față și două rânduri în spate. Dar, în mod surprinzător, o persoană așezată în fața a doi turiști infectați nu a fost contaminată. „Persoana din rândul 44 ne-a spus că, totusi, a avut o discuție lungă cu cei doi din rândul 45”, spune pentru AFP Sandra Ciesek, directorul Institutului de Virusologie Medicală din Frankfurt. „Am fost surprinși să găsim doar două infectări”, spune Sebastian Hoehl, de la același institut.

Nu au fost, din păcate, testați toți pasagerii, deci nu poate fi exclus faptul că au fost și alții infectați. Studiul confirmă, în orice caz, că transmiterea virusului în avion sunt posibile. Dar, subliniază cercetătorul, „rata de infectare este mai mică decât se aștepta și niciunul dintre pasageri nu a purtat o mască. Este liniștitor.”.

Iar cercetătorii remarcă faptul că mai multe studii asupra zborurilor de repatriere din Wuhan, China, la începutul pandemiei, au stabilit că nu a avut loc contaminare la bord, dar pasagerii purtau măști.

Sursa: RTL

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook