Didier Raoult își menține discursul, în ciuda accelerării epidemiei. „Sunteți nebuni? Închidem tot pentru că există un virus?”

Didier Raoult își menține discursul, în ciuda accelerării epidemiei. „Sunteți nebuni? Închidem tot pentru că există un virus?”

Invitat la postul LCI, profesorul Raoult și-a apărat evaluarea epidemiei Covid-19, în timp ce Franța este lovită din plin de un al doilea val.

La întrebarea „recunoașteți că v-ați înșelat?”, profesorul răspunde:

„Mi-am petrecut viața spunând că nu am prezis niciodată nimic. Încep întotdeauna fraza cu ‘nu știu’. Dacă dumneavoastră faceți deducții, este un alt lucru. Nu sunt Nostradamus”.

Despre valul doi

„Este realitate. Nu este deloc un sentiment”, a explicat profesorul din Marsilia despre prognoza sa. „Tocmai am lansat o publicație online care acoperă întregul sezon iulie-august, în care gravitatea este infinit mai mică decât ceea ce am văzut până acum”.

„Nu este aceeași epidemie. Avem un nivel de cunoștințe mai bun, mă puneți în fața noțiunilor de scoală generală, dar eu sunt om de știință. Afirmațiile mele au fost perfect corecte. Tot ce v-am spus. Am spus, am scris, am publicat și este adevărat”.

Pe de altă parte, Didier Raoult explică de ce epidemia este din nou în creștere în această perioadă a anului.

„Coronavirusurile au o specificitate care nu a fost observată în timpul unei epidemii anterioare, este capacitatea de recombinare. SARS-Cov-2 se recombină cu celelalte coronavirusuri”, analiză el. „O altă situație pe care nu o prevăzusem”.

Pesimism

În ceea ce privește măsurile anunțate de Emmanuel Macron, Didier Raoult a dorit să denunțe „pesimismul” pe care îl observă în Franța.

„Nu vreau să-i sperii pe oameni (…) Cred că această țară se confruntă cu o eroare, adică dramatizarea perpetuă”, a explicat el.

Legat de o posibilă nouă izolare, acesta din urmă nu se pronunță.

„Nu sunt sigur că izolarea a fost eficientă, dar închiderea frontierelor, da. […] Sunt om de știință, așa că am prea multe întrebări pentru a lua decizii simple, social”.

Pe 24 septembrie, omul de știință a criticat medicii din spitalele din Marsilia pentru răspândirea „mesajelor alarmiste care nu reflectau realitatea”.

„Nu văd niciun motiv pentru a fi pesimist”

„Eu nu vreau să sperii oamenii. Nu folosesc frica pentru a speria oamenii. Ce vom sugera? Ca lumea să rămână închisă toată viața pentru că există un virus? (…) Sunteți nebuni, ați înnebunit cu toții?”

“Da, sunt optimist, nu văd niciun motiv să fiu pesimist”.

Public în fiecare zi cifrele. „Nu există explozie exponențială. Există o creștere exponențială a cazurilor”, a spus el. „Nu există o explozie exponențială a internărilor la terapie intensivă sau. Nu este adevărat”.

„De ce crezi că oamenii mă ascultă? Pentru că spun mereu ce se întâmplă, când se întâmplă. Nu fac predicții. Între toți imbecilii care fac predicții, e întotdeauna unul care are dreptate”.

“Jumătate dintre cei care au decedat aveau mai puțin de 1 an sperantă de viață; dăm foc planetei pentru cei care ar fi murit oricum… există și pacienți care sunt predispuși la forme grave, dar majoritatea celor decedați sunt cei care aveau speranța de viață redusă”.

„Eu nu fac predicții, testez și îngrijesc bolnavi. Nu putem speria populația încontinuu”.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook