Didier Raoult: „Covid-19 nu este o boală mai letală decât gripa”. Bilanțul epidemiei

Didier Raoult: „Covid-19 nu este o boală mai letală decât gripa”. Bilanțul epidemiei

Didier Raoult a fost invitat pe canalul CNEWS, pentru a face bilanțul epidemiei de coronavirus. Profesorul din Marsilia a rămas la convingerile inițiale, în special în ceea ce privește gravitatea bolii. Covid-19 nu este „mai rea decât gripa”, a spus el. „Suntem foarte departe de o rată de 1% în spitale”, ceea ce este extrem de scăzut, potrivit medicului.

Noul val

Întrebat despre o posibilă reluare a epidemiei, directorul Institutului de boli infecțioase consideră că „deocamdată nu ia această formă. Viitorul unei noi boli este imprevizibil. Cifrele sunt foarte greu de interpretat. Un lucru este sigur, cu cât testăm mai mult, cu atât găsim mai multe cazuri „, a continuat el. „Covid-19 s-a schimbat din februarie. Forma bolii este foarte ușoară astăzi.”.

Masca: Mai degrabă o recomandare, decât o obligație

De asemenea, profesorul Raoult a vorbit despre obligația purtării măștii. „Masca protejează oamenii din domeniul medical. Pentru restul populației nu este clar.” Cu toate acestea, el recunoaște rolul măștii ca semnal pentru circulația unei boli respiratorii infecțioase. „Mi-e frică de frică”, a adăugat cercetătorul, îngrijorat de faptul că executivul și populația se concentrează acum pe măști, creând tensiuni. „ar fi fost de preferat să rămânem la nivel de recomandare, decât o obligație, deoarece mă tem că va deveni ceva divizibil, conflictual”, a declarat el. „Sunt îngrijorat că vom face o fixație cu aceste măști și oamenii vor dori să facă ei legea”, a subliniat el.

„Există un dictator în multe persoane care ar dori să se impună (…) Există riscul să creeze tensiuni, conflicte”, a adăugat el.

Adevărata soluție este să vă spălați pe mâini. „Despre asta știm cu siguranță că funcționează”, a spus profesorul, „spălatul cu gel alcoolic face ca riscul de transmitere să fie extrem de scăzut. Totul pleacă de la mâini și suprafețe.”.

Eficiența izolării

De asemenea, Didier Raoult a pus sub semnul întrebării eficiența izolării, amintind că studiile au demonstrat că cei izolați au fost mai infectați într-un grad mai mare decât cei care au continuat să lucreze în această perioadă.

Teste fals negative

În ceea ce privește testele PCR, medicul din Marsilia a confirmat că „este mai bine să faci teste decât să nu le faci”. El solicită totuși să fim raționali: „Nu vom putea testa 65 de milioane de oameni o dată pe săptămână. Nu este o luptă, este o boală virală ca oricare alta”. De asemenea, profesorul Raoult a declarat că în Marsilia nu au existat „mai multe decese decât în ​​anii precedenți”.

Vaccin și tratament

La sfârșitul interviului, el a revenit la tema legată de interdicția hidroxiclorochinei, lăudând schema sa de tratament. „Avem o mortalitate de 0,45%, am tratat 4.000 de pacienți, nu putem face mai bine decât atât. Cum se explică acest război complet nebun împotriva hidroxiclorochinei? Cum un medicament luat de două miliarde de oameni a devenit toxic peste noapte?”.

Didier Raoult s-a întrebat despre interzicerea tratamentului, în timp ce laboratoarele din întreaga lume fac o cursă nebună pentru vaccin. „Nu știu dacă vaccinul va fi de folos. Dacă boala rămâne în acest stadiu, nu văd cine va dori să fie vaccinat împotriva a ceva care nu ucide și pentru care există un tratament”.

Trebuie să ne calmăm

„Cu cât intrăm mai mult în panică, cu atât tratăm mai puțin bine”, a mai spus directorul Institutului din Marsilia, criticând în special „dezorganizarea” în gestionarea crizei.

„Nu organizăm o luptă fiindu-ne frică. Trebuie să îi îndepărtăm pe cei care se tem și să îi punem în față pe cei care au curaj ”, a adăugat el.

Vreau să dorm liniștit noaptea

Cercetătorul a încheiat spunând: „Vreau să pot dormi noaptea, spunându-mi că am făcut ceea ce a fost corect. Nu stiu dacă și alții pot face același lucru.”.

Sursa: CNEWS

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook