„Deschiderea restaurantelor va duce la scăderea contaminării”. Întâlnirile private au factor mai mare de transmitere

„Deschiderea restaurantelor va duce la scăderea contaminării”. Întâlnirile private au factor mai mare de transmitere

Deschiderea restaurantelor va reduce numărul de contaminări cu coronavirus, potrivit unei analize a cifrelor furnizate de Institutul olandez de sănătate publică și mediu (RIVM), efectuată de Ministerul Economiei și Climei și pe care redacția RTL Nieuws a putut să o consulte.

Nota în cauză va fi discutată marți de ministrul Eric Wiebes și de secretarul de stat Mona Keijzer (Afaceri Economice și Climă) în cadrul ședinței de guvern cu privire la abordarea care trebuie adoptată în fața epidemiei.

Creșterea ratei de reproducere

Studiul indică faptul că au fost luate diferite măsuri pe 14 octombrie. Rata de reproducere (numărul mediu de persoane contaminate de o persoană infectată) era atunci de 1,08. După aceste măsuri, valoarea a scăzut la 0,82. Dar, pe 13 noiembrie, se pare că a crescut din nou la 1,04.

Autoritățile concluzionează deci că „activitatea Horeca a fost suspendată, dar rata de reproducere a crescut din nou, ceea ce sugerează că influența industriei Horeca asupra contaminărilor este foarte slabă și că fluctuațiile ar trebui explicate diferit”. Analiza indică în continuare că adunările la domiciliu, cu familia sau prietenii sunt în prezent o sursă semnificativă de contaminare.

În săptămâna dinaintea izolării complete, în perioada 6-13 noiembrie, 130 de noi infectări au venit din sectorul alimentației, dintre care un sfert proveneau din restaurante. În aceeași săptămână s-au raportat peste 1.000 de contaminări după vizitele private. „Redeschiderea restaurantelor într-un mediu controlat va reduce semnificativ vizitele riscante la domiciliu”, au spus oficialii. „Cu condiții și protocoale stricte, redeschiderea restaurantelor nu va avea un efect negativ asupra ratei de reproducere”.

În Olanda, cetățenilor li se permite să primească maximum trei persoane pe zi, acasă, respectând regulile de distanțare și măsurile de igienă.

Sursa: RTBF

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook