Decesele raportate în urma imunizării nu au legătură cu vaccinul Pfizer/BioNTech, decide Agenția Europeană pentru Medicamente

Decesele raportate în urma imunizării nu au legătură cu vaccinul Pfizer/BioNTech, decide Agenția Europeană pentru Medicamente

Vaccinul anti-Covid produs de Pfizer/BioNTech nu are legătură cu decesele post-vaccinare raportate și nu prezintă efecte secundare noi, anunță Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA). Actualizarea agenției vine pe fondul rapoartelor potrivit cărora zeci de persoane, majoritatea vârstnice, au murit în Norvegia și în alte țări europene după ce au primit prima doză.

Două vaccinuri aprobate până acum

Autoritatea de reglementare europeană a declarat într-un comunicat că a anchetat decesele și „a concluzionat că datele nu arătau o legătură cu vaccinarea și nu ridică probleme de siguranță”. În prima actualizare privind siguranța vaccinului după debutul campaniei de vaccinare în UE, EMA concluzionează că datele „sunt în concordanță cu profilul de siguranță cunoscut al vaccinului și că nu au fost identificate efecte secundare noi”.

Raportările reacțiilor alergice severe nu depășesc ceea ce fusese deja consemnat în cadrul testelor, a adăugat agenția din Amsterdam. „Beneficiile Comirnaty în prevenirea Covid-19 continuă să depășească eventualele riscuri și nu există nicio modificare în ceea ce privește utilizarea vaccinului”, a spus EMA.

Autoritatea de reglementare a UE a aprobat până acum două vaccinuri, cele de la Pfizer/BioNTech și Moderna.

Progresia bolilor preexistente, responsabile de decese?

Persoanele fragile și cele în vârstă sunt primele vaccinate în multe țări. Mai multe state, cum ar fi Norvegia, Danemarca, Finlanda, Islanda și Suedia, au raportat decese în rândul persoanelor care au primit vaccinul dezvoltat de Pfizer/BioNTech, dar nu a fost stabilită nicio legătură directă cu vaccinul. Norvegia a înregistrat 33 de decese. Oslo a declarat la începutul acestei luni că nu a stabilit o legătură cu vaccinul, însă a sfătuit medicii norvegieni să ia în considerare starea pacienților fragili înainte de a le administra serul.

Sursa: Europe 1

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook