De la ce vârstă este indicat pentru copii să poarte măști. Statele au politici diferite, OMS spune că nu mai devreme de 12 ani

De la ce vârstă este indicat pentru copii să poarte măști. Statele au politici diferite, OMS spune că nu mai devreme de 12 ani

„Toți elevii trebuie să poarte mască de protecție la școală”, a declarat premierul Ludovic Orban.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Unicef ​​recomandă „purtarea măștilor în cazul copiilor de 12 ani și peste, în aceleași condiții ca și adulții “. Diferite politici pe acest subiect există în întreaga lume.

Fără mască pentru copiii de doi-trei ani

Singurul consens clar este interzicerea măștilor pentru copiii sub doi ani.

Copiilor sub doi ani, „le jenează respirația, căile lor respiratorii fiind puțin mai mici”, a explicat medicul francez Damien Mascret.

O idee repetată de către epidemiologul Antoine Flahault. Potrivit acestuia, purtarea măștii la școală ar trebui să fie obligatorie „după vârsta de 3 ani. Coreenii o poartă de la vârsta de 2 ani, chinezii de la 3 ani… Chiar dacă această măsură este mai dificil de pus în practică, este mult mai pragmatică decât distanța fizică ipotetică pe care am dori să o stabilim în clase”.

Există, de asemenea, „măști chirurgicale mici, potrivite pentru copiii cu vârste de peste 3 ani”, scrie ANSM (Agenția Națională a Medicamentelor), într-un articol din 2013. În tutorialul său de confecționare a măștilor lansat în martie, Spitalul Universitar din Grenoble are în plan chiar o dimensiune „3-6 ani”.

Pentru Antoine Flahault, purtarea unei măști de la vârsta de trei ani ar fi o măsură de „calmare”, pentru că, pe de o parte, „îi va liniști pe profesori și pe părinți, iar pe de altă parte va reduce riscul de focare” în școli.

Peste șase ani, purtarea unei masti trebuie controlată

Dar această vârstă nu este aprobată de toți. „Copiii mici pot manipula greșit mască: o ating, nu o poartă corect, etc. Este mai bine să vă concentrați pe igiena mâinilor”, a declarat Fabienne Kochert, președintele Asociației de pediatrie ambulatorie din Franța.

Pentru ca masca să protejeze eficient împotriva coronavirusului, trebuie respectate mai multe reguli importante: spălarea mâinilor înainte de a o pune, partea centrală nu trebuie atinsă, să acopere bine nasul, gura și bărbia etc. Reguli greu de respectat pentru cei mici.

„Copiii cu vârsta de 5 ani sau mai mici nu ar trebui să fie obligați să poarte o mască”, scrie OMS, din motive similare. Organizația internațională nu recomandă neapărat să se evite purtarea măștii între 6 și 11 ani, dar stabilește mai multe condiții.

Între 6 și 11 ani masca trebuie purtată dacă există „o transmisie intensă în zona în care locuiește copilul” sau dacă interacționează cu alte persoane expuse unui risc ridicat de a dezvolta boli grave, cum ar fi persoanele în vârstă și cele cu alte afecțiuni preexistente”.

Însă OMS și Unicef ​​insistă că important este dacă cei mici știu „cum să folosească masca în mod corect și în siguranță”, au posibilitatea să o înlocuiască sau să o spele, sunt supravegheați de un adult și sunt instruiți cum să o poarte.

Sursa: BFMTV

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook