De ce vaccinul Pfizer trebuie păstrat la -70°C, iar altele de același tip nu necesită condiții similare

De ce vaccinul Pfizer trebuie păstrat la -70°C, iar altele de același tip nu necesită condiții similare

Pe hârtie, vaccinul de la Pfizer și BioNTech are un mare dezavantaj, în comparație cu concurenții săi: trebuie depozitat la o temperatură foarte scăzută, ceea ce necesită infrastructură de stocare și logistică semnificative. Cu toate acestea, alte vaccinuri bazate exact pe aceeași tehnologie nu necesită astfel de condiții. Deci, un exces de precauție sau o necesitate reală?

Marele dezavantaj al vaccinului anunțat de BioNTech și Pfizer sunt condițiile drastice pentru depozitarea acestuia. Vaccinul se bazează de fapt pe ARN mesager (ARNm) alcătuit dintr-o singură catenă și care este sensibil la enzimele care taie ARN (ribonucleaze), care sunt omniprezente în sânge. Pentru a-l proteja, ARNm-ul este deci încapsulat în nanoparticule lipidice, care îl ajută să pătrundă în celulă. Cu excepția faptului că aceste nanoparticule sunt concepute să se degradeze treptat, astfel încât să nu provoace daune corpului uman. De asemenea, ARNm este în sine susceptibil să se degradeze progresiv în cadrul nanoparticulelor. De aceea, vaccinul trebuie păstrat la o temperatură constantă de -70 grade.

O constrângere enormă, care presupune utilizarea unor containere speciale și reprezintă o adevărată dificultate logistică. Pentru a menține temperatura, trebuie adăugat în mod constant gheață uscată, un produs aflat pe lista produselor periculoase la bordul avioanelor. Odată expediate, dozele vor trebui păstrate în depozite speciale, pe care multe spitale și farmacii nu le au. Prin comparație, vaccinul Moderna rămâne stabil de la 2°C până la 8°C (temperatura unui frigider standard sau medical), timp de 30 de zile.

Depozitare la -70 ° C, un exces de precauție?

Această constrângere ar fi în mare parte inutilă, dacă dăm crezare opiniilor specialiștilor. În primul rând, vaccinul Pfizer rezistă la -20°C timp de două săptămâni și chiar la 2°C – 8°C, timp de cinci zile, conform informațiilor noastre. Prin urmare, ar fi suficient să se facă livrări la temperatură normală în fiecare săptămână, pentru a rezolva problema depozitării, care nu ar trebui să fie prea complicată, deoarece vaccinurile ARN mesager, cum este și cel Pfizer, sunt ușor și ieftin de produs datorită unei metode de fabricație standardizată.

Dar, mai presus de toate, temperatura de -70°C recomandată de laborator ar fi un „exces de precauție”, spune Thomas Madden, CEO al Acuitas Therapeutics, intervievat de New Scientist. „Nu există o limită tehnică de temperatură”, spune Thomas Madde, care produce nanoparticule lipidice pentru producătorii de vaccinuri. Dar vaccinurile sunt dezvoltate atât de repede încât nu am avut timp să efectuăm teste de stabilitate”.

ARNm este încapsulat într-o nanoparticulă lipidică pentru a-l proteja de degradare și a promova penetrarea acestuia în celulă. © N. Pardi și colab., Nat Rev Drug Discov, 2018

Trei luni la +5°C pentru vaccinul CureVac

Alte două vaccinuri bazate exact pe aceeași tehnologie ca cea a Pfizer și BioNTech, cele de la Imperial College London și CureVac, au anunțat că vaccinurile lor pot fi păstrate la temperaturi mult mai ridicate. Cel al Imperial College este stabil timp de câteva luni la +4°C (temperatura unui frigider standard) și cel al CureVac, numit CVnCoV, rezistă la o temperatură de +5°C, timp de trei luni, potrivit unui comunicat de presă al companiei. Potrivit Sarah Fakih, purtătorul de cuvânt al CureVac, vaccinul lor ARNm este capabil să se păstreze mai bine în interiorul nanoparticulelor. Cu cât ARNm este mai compact, cu atât este mai puțin probabil să se degradeze”, explică Sarah Fakih pentru site-ul Science.

Compania susține că a efectuat teste la +5°C și la -60°C care arată niveluri de stabilitate identice după trei luni și își continuă în prezent studiile pentru a prelungi această durată de viață.

Un studiu din 2018 sugerează, de asemenea, că au fost observate cel puțin șase luni de stabilitate la temperatură de refrigerare pentru ARNm încapsulat. O altă opțiune, la care lucrează Pfizer, este criogenizarea vaccinului sub formă de pulbere, care poate fi apoi depozitată la temperatura frigiderului  (+4°C) timp de 10 luni. Rămâne de văzut dacă vaccinul reconstituit păstrează aceeași eficacitate.

Deci, de ce Pfizer și BioNTech au comunicat despre o temperatură de -70°C? Din exces de precauție? Vaccinul lor se bazează pe un ARNm mai puțin stabil decât cel al concurenților lor? Contactat, Pfizer ne-a trimis la comunicatul său oficial de presă; condițiile de depozitare pentru vaccinul său „implică o temperatură cuprinsă între -70°C și +/- 10°C”, dar nu a dat alte clarificări. În orice caz, va fi foarte dificil să jonglezi cu diferitele constrângeri de conservare pentru toate vaccinurile care vor ajunge pe piață. Știind că orice eroare poate avea consecințe grave asupra eficienței.

Sursa: Futura Sciences

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook