Danemarca a ajuns să aibă mai puține restricții anti-Covid decât Suedia

Danemarca a ajuns să aibă mai puține restricții anti-Covid decât Suedia

Danemarca, o țară a cărei abordare la începutul epidemiei Covid a fost considerată opusul Suediei, cu restricții timpurii la frontiere și închiderea școlilor, a devenit acum țara cea mai lipsită de restricții din Scandinavia.

Un articol din Svenska Dagbladet, un ziar suedez, observă :

„Pare dintr-o dată o lume cu susul în jos: danezii, care la începutul pandemiei au interzis călătorilor suedezi sa traverseze podul Öresund și le-au spus să se întoarcă pentru că restricțiile Covid din Suedia erau prea relaxate, acum au lasat frâiele cu totul.”

Cluburile de noapte din Danemarca au fost deschise de săptămâna trecută, iar din 10 septembrie, clienţii nu mai au obligația de a prezenta „Coronapass“ , care servește drept dovadă a vaccinării sau a unui test negativ recent. În ciuda numărului de cazuri mai mare decât Suedia, toate restricțiile rămase vor fi ridicate – guvernul danez nu mai consideră Covid-19 o „amenințare critică pentru societate”.

Suedia progresează mai prudent. Administrația a stabilit un plan de ridicare a restricțiilor în 5 etape, iar etapa 3 a fost adoptată pe 15 iulie – obligația de a purta mască în transportul public a fost eliminată, iar numărul de persoane care pot sta la o masă în restaurante a crescut de la 4 la 8.

Etapa 4, inclusiv eliminarea tuturor restricțiilor privind dimensiunea adunărilor, a fost stabilită pentru septembrie, dar, deoarece numărul cazurilor crește ușor în Suedia, data nu a fost reconfirmată. Oficialii din domeniul sănătății spun că unele restricții vor dura până anul viitor.

Suedezii au fost pe drumul cel bun de la începutul epidemiei. Epidemiologul Anders Tegnell spunea că „vom ține școlile deschise, trebuie să fim atenți să nu închidem societatea” și apoi au reușit să țina epidemia sub control pe tot parcursul verii lui 2020.

„O poveste care nu este spusă destul de des… am fost cu adevărat gelosi aici, în Danemarca, deoarece am rămas blocați în case”, a declarat pentru SvD Lone Simonsen, profesor de epidemiologie la Universitatea Roskilde din Danemarca.

Sursa: Unherd

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook