„Dacă ai câștiga 20 de milioane de dolari la loto nu ai fi mai fericit”, spune un profesor de la Harvard. Cele 4 lucruri legate științific de fericire

„Dacă ai câștiga 20 de milioane de dolari la loto nu ai fi mai fericit”, spune un profesor de la Harvard. Cele 4 lucruri legate științific de fericire

Ce ne face fericiți în viață? Pare o întrebare simplă, dar este una cu care ne trezim în fiecare zi. Unul dintre conceptele cele mai dezbătute este dacă fericirea este legată de bani și posesiuni materiale. Dr. Sanjiv Chopra, profesor de medicină la Harvard Medical School, spune că nu. „Un câștig de 20 de milioane de dolari la loto nu te va face mai fericit. Cercetările au arătat că, după un an, câștigătorii la loterie revin la nivelul de bază al fericirii. Unii sunt chiar mai puțin fericiți”.

„Câțiva și-au cheltuit banii pe vile sau mașini elegante. Poate că au cheltuit tot pe jocuri de noroc. Dar chiar și așa, după trei luni, este doar o casă, este doar o mașină drăguță. Te obișnuiești cu asta”, spune Chopra, care a scris o serie de cărți despre fericire. El numește acest fenomen « adaptare hedonică » , un concept care se referă la tendința generală a oamenilor de a reveni la un anumit nivel de fericire în ciuda suișurilor și coborâșurilor vieții.

Cercetătorii explică cele patru lucruri care au fost legate științific de fericire:

1.Prieteni și familie

Dezvoltarea unei legături strânse cu oamenii în care avem încredere este esențială pentru bunăstarea noastră generală. „Alege-ți prietenii cu înțelepciune și sărbătorește orice mic lucru cu ei”, spune Chopra.

Mulți alții au subliniat importanța de a avea relații profunde și semnificative. „Lumea suferă de o epidemie de singurătate”, spune fostul chirurg general al SUA Vivek Murthy într-un articol din Harvard Business Review . „Dacă nu putem construi conexiuni sociale puternice, autentice, vom continua să ne despărțim – la locul de muncă și în societate.”

Cercetătorii avertizează, de asemenea, că „singuratatea și izolarea socială pot fi la fel de dăunătoare sănătății precum fumatul a 15 țigări pe zi”, în timp ce prieteniile pot „reduce riscul de mortalitate sau de a dezvolta anumite boli și pot accelera vindecarea celor care se îmbolnăvesc”.

2.Iertarea

„Abilitatea de a ierta te eliberează de poverile urii și de alte emoții nesănătoase care pot avea un impact negativ asupra coeficientului tău de fericire”, afirmă Chopra.

El îl citează pe Nelson Mandela drept un erou care a stăpânit cu adevărat arta iertării. În 1990, când legendarul luptător pentru libertate a ieșit din închisoare, după 27 de ani petrecuți peste gratii, a fost întrebat dacă are resentimente față de cei ce l-au închis.

“Nu am nicio amărăciune, nu am resentimente. Când le ai, este ca și cum ai bea otravă în speranța că îți va ucide dușmanii”, a răspuns Mandela.

Oricine a simțit vreodată că a fost maltratat știe că actul iertării poate fi o provocare. Dar Karen Swartz, directorul Clinicii pentru tulburări de dispoziție de la Spitalul Johns Hopkins, spune că „a lua o decizie conștientă de a renunța la sentimentele negative, indiferent dacă persoana merită sau nu” poate reprezenta mai mult decât creșterea nivelului de fericire.

Studiile arată că iertarea poate reduce riscul de atac de cord, poate îmbunătăți nivelul de colesterol și poate reduce tensiunea arterială, anxietatea, depresia și stresul.

3.Dăruirea

Chopra spune că implicarea în organizații caritabile și donarea de bani pentru a-i ajuta pe alții este una dintre modalitățile care oferă un puternic sentiment de împlinire. Cercetătorii sugerează chiar că oamenii care fac voluntariat experimentează o fericire mai mare, o mai mare stimă de sine și o rată mai scăzută a mortalității.

Un studiu realizat de Universitatea din Chicago în colaborare cu Universitatea Northwestern arată că a oferi, mai degrabă decât a primi, duce la fericire pe termen lung. În cadrul unui experiment, 96 de participanți au primit 5 dolari în fiecare zi, timp de cinci zile – cu opțiunea de a-i cheltui fie pentru ei înșiși, fie pentru alții.

„Toată lumea a început cu niveluri similare de fericire auto-raportată”, spun cercetătorii. „Cei care au cheltuit bani pentru ei înșiși au raportat o scădere constantă a fericirii în cele cinci zile. Dar fericirea nu părea să se estompeze pentru cei care au dat banii altcuiva”.

4.Recunoștință

„Există un citat anonim care spune: „Dacă nu cunoașteți limbajul recunoștinței, nu veți fi niciodată în concordanță cu fericirea”.

Un studiu al American Psychological Association a constatat că recunoștința ajută oamenii sa aiba experiențe pozitive, sa faca față situațiilor stresante și să-și consolideze relațiile. Este suficient să spui „sunt recunoscător” măcar o dată pe zi.

„Fericirea nu decurge din condiții fizice sau exterioare, cum ar fi plăcerile corporale sau bogăția și puterea, ci din a duce o viață potrivită pentru sufletul tău, binele tău cel mai profund”. – Socrate

„Fă-ți timp să te gândești la ceva pentru care ești recunoscător, asta te face mai conștient de lucrurile pozitive din viața ta”, spune Chopra. Drept urmare, „te face să fii mai puțin părtinitor din cauza lucrurilor negative din viața ta”.

Sursa: CNBC

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook