OMS își face griji pentru România și solicită cetățenilor să se vaccineze, „pentru a preveni repetarea situației dramatice”

OMS își face griji pentru România și solicită cetățenilor să se vaccineze, „pentru a preveni repetarea situației dramatice”
Heather Papowitz, manager de criză al OMS în România și Alexandru Rafila, presedinte al comisiei parlamentare pentru Sănătate. Foto: AP

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) i-a îndemnat luni pe români să se vaccineze împotriva Covid-19 pentru a preveni supraîncărcarea spitalelor, chiar dacă al patrulea val epidemic încetinește. „Observăm o scădere a numărului de cazuri noi, dar trebuie să vedem dacă tendința se păstrează”, spune pentru AFP Heather Papowitz, expert OMS în managementul crizelor cu misiune în România.

„Oamenii trebuie vaccinați pentru a preveni repetarea situației dramatice de la sfârșitul lunii octombrie”, perioadă în care România înregistra aproximativ 20.000 de noi infectări pe zi.

România a raportat un vârf de 591 de decese în 24 de ore pe 2 noiembrie, pentru un total de 2.332 în ultimele șapte zile.

Doar o treime dintre cei 19 milioane de locuitori a primit ambele doze de vaccin, ceea ce face ca România să aibă una dintre cele mai scăzute rate de vaccinare din Uniunea Europeană (UE).

Restricțiile impuse la sfârșitul lunii octombrie par să fi încetinit răspândirea virusului, dar experții rămân precauți.

„Trebuie să identificăm barierele care blochează vaccinarea, să avem un dialog cu oamenii, să răspundem întrebărilor care vin din partea lor, pentru că mulți dintre ei sunt îngrijorați”, crede Papowitz, care menționează că este în favoarea unei vaccinări „voluntare”.

„Trebuie să ne asumăm cu toții responsabilitatea pentru a opri acest val și a evita un altul”, spune ea.

Papowitz subliniază că este decizia guvernului dacă introduce sau nu un permis de sănătate pentru întreprinderi, menționând că OMS este pregătită să ofere asistență tehnică în acest sens.

Sursa: La Presse

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook