Cum se vede România din afară: Oameni care nu cred în virus, plaje aglomerate, imprudență

Cum se vede România din afară: Oameni care nu cred în virus, plaje aglomerate, imprudență
Foto: AFP

Jurnaliștii belgieni de la RTBF au făcut o analiză a situației coronavirusului în România și consideră că autoritățile sunt depășite, cetățenii nu respectă regulile sau consideră că virusul „nu există”:

România, una dintre țările în care îngrijorarea este în creștere. Peste 45.000 de cazuri, iar numărul continuă să crească. O îngrijorare cu atât mai importantă, cu cât în ​​această perioadă de vară, stațiunile de pe litoral sunt luate cu asalt și regulile de distanțare socială sunt din ce în ce mai greu de respectat.

Chiar dacă autoritățile încearcă să țină situația sub control, mesajul pare să fie din ce în ce mai greu de auzit. Între timp, tot mai mulți români au o atitutine sceptică cu privire la virus.

Mulțimi în stațiunile de pe litoral

În stațiunile de pe litoralul românesc e aglomerat, plajele sunt pline . În consecință, este aproape imposibil să respectați distanțarea fizică sau măsurile de prevenție.

Oficialii români au încercat să impună noi măsuri pentru ruperea lanțurilor de contaminare. S-au instituit amenzi de până la 1.000 de euro pentru nerespectarea distanțării sociale. Dar nimic nu ajută. Autoritățile par să fie depășite.

Același sentiment de neputință din partea celor responsabili de plaje, care încearcă totuși să pună în aplicare anumite măsuri, cum ar fi distanța de doi metri între șezlonguri, o singură familie pe umbrela, etc.

Corona-scepticism

Problema este și faptul că tot mai mulți români manifestă scepticism cu privire la coronavirus și nu mai sunt preocupați de răspândirea lui. Opinii care duc la o relaxare a populației. „Nu cred în virus. Nu spun că nu există, dar fiecare are propriul sistem imunitar”, spune un turist.

Totuși, unele spitale ajung deja la limita supraaglomerării. Doctorul Virgil Musta, medic la Clinica Victor Babeș din Timișoara, spune că „ceea ce unii numesc libertate este o concepție greșită. Vorbesc despre cei care credeau că dacă nu poartă măști sunt liberi. Nu mai este cazul acum, când sunt spitalizați sau nu pot călători, deoarece majoritatea țărilor europene își închid granițele, pentru noi, românii.

Potrivit unor specialiști, România ar putea deveni noua Brazilia în ceea ce privește răspândirea virusului, dacă nu se vor lua urgent măsuri.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook