Cum reușește Africa să reziste în fața Covid-19? Bilanțul victimelor de pe întreg continentul, similar cu cel din Italia

Cum reușește Africa să reziste în fața Covid-19? Bilanțul victimelor de pe întreg continentul, similar cu cel din Italia

Africa a fost relativ scutită de pandemia de coronavirus și numărul infectărilor a scăzut în ultimele două luni. „Începând cu 20 iulie, regiunea a cunoscut un declin susținut privind noile cazuri de Covid-19”, declară Organizația Mondială a Sănătății (OMS) într-un comunicat. Începând cu 14 februarie 2020, când a fost diagnosticat primul caz de Covid-19 în Egipt, peste 1,4 milioane de persoane au fost infectate pe continentul african.

„Africa nu a cunoscut o răspândire exponențială a Covid-19, așa cum se temeau mulți inițial, a spus Matshidiso Moeti, directorul regional al OMS pentru Africa. Numărul deceselor atribuite Covid-19 a rămas, de asemenea, scăzut.”. Boala a ucis peste 35.000 de oameni pe tot continentul. O cifră similară cu numărul deceselor înregistrate doar în Italia. Mai multe ipoteze au fost prezentate de agenția ONU pentru a explica profilul unic al pandemiei din Africa.

Măsurile luate de state pentru a restricționa deplasările între state, profilul demografic și modul de viață al africanilor par să fi contribuit la un curs „diferit” al epidemiei.

Măsuri rapide și „drastice”

Matshidiso Moeti a reamintit în timpul unei conferințe de presă din 24 septembrie 2020, că viteza de reacție a țărilor în combaterea epidemiei a jucat un rol major. Încă din martie 2020, statele „au luat imediat decizii importante și au impus măsuri drastice” pentru a limita deplasarea cetățenilor și mărimea adunărilor. Capacitatea de reacție a țărilor este combinată cu alți factori.

Un continent mai „izolat”

Cu excepția câtorva țări, cum ar fi Africa de Sud, „statele africane sunt mai puțin conectate la nivel internațional”. Continentul a ajuns astfel să fie mai puțin expus. În plus, mobilitatea între state este limitată de nivelul de dezvoltare a infrastructurii și echipamentelor de transport. „Aceste aspecte fac diferența privind intensitatea cu care virusul se răspândește într-o țară. Sunt factori care trebuie luați în considerare”, a spus dr. Moeti.

O populație tânără

Pandemia s-a manifestat în principal la o grupă de vârstă mai tânără și a fost mai pronunțată în câteva țări”, subliniază OMS. „Structura populației este o variabilă importantă, insistă dr. Moeti. În majoritatea țărilor africane, aproximativ 3% din populație are peste 65 de ani.”.

Șeful biroului OMS din Africa explică faptul că țările care au înregistrat cele mai mari rate de deces sunt cele în care piramida vârstei are alte caracteristici. Este cazul în Algeria, unde cei peste 65 de ani reprezintă 10% din populație, sau chiar în Africa de Sud, unde această cifră este „în jur de 5%”.

Când tinerii sunt infectați, se îmbolnăvesc mai puțin grav și rezultă mai puține victime. Potrivit OMS, „aproximativ 91% din cazurile de infectare cu Covid-19 în Africa subsahariană privesc persoanele cu vârsta sub 60 de ani, iar mai mult de 80% din cazuri sunt asimptomatice”.

Un alt mod de viață

Făcând o paralelă cu situația persoanelor în vârstă din Africa și Occident, dr. Moeti a menționat că, în general, bătrânii africani locuiesc cu rudele lor, spre deosebire de țările occidentale unde sunt grupați împreună în case de bătrâni. Locuri care au devenit focare.

Un alt motiv, legat de modul de viață al africanilor: virusul „nu se răspândește foarte bine în exterior, iar Africa are multe zone rurale, unde locuitorii petrec mult timp afară”, a spus Francisca Mutapi, profesor în sănătate globală, infectări și imunitate la Universitatea din Edinburgh (Marea Britanie) la conferința de presă a OMS.

Dacă ipotezele tind să fie confirmate, cercetătorii își continuă investigațiile pentru a înțelege mai bine dinamica SARS-Cov-2 din Africa. „Învățăm puțin mai mult în fiecare zi”, asigură dr. Moeti.

Sursa: France Info

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook