Cum obții certificatul digital COVID, care îți facilitează călătoriile de la 1 iulie

Cum obții certificatul digital COVID, care îți facilitează călătoriile de la 1 iulie

Certificatul digital Covid va fi disponibil de mâine, 1 iulie și te va ajuta să călătorești în Europa în perioada următoare. Portalul care generează documentul este pregătit pentru lansare și îl vei putea accesa începând de mâine, spun reprezentanții Serviciului de Comunicații Speciale (STS).

„Certificatul este gratuit. În cazul minorilor sub vârsta de 14 ani, este necesar acordul părinţilor. Timpul de generare a certificatului poate fi de la câteva secunde, până la o oră, în funcţie de numărul de solicitări. În momentul generării certificatului, persoana care l-a solicitat este notificată prin e-mail. La intrarea în statele membre ale Uniunii Europene, verificarea certificatelor se realizează prin scanarea codului QR. Utilizatorul îl poate accesa şi vizualiza atât din lista de certificate – prin selectarea certificatului, cât şi prin descărcarea efectivă, în format *pdf, a documentului, care se poate tipări”, explică reprezentanţii STS.

Dacă ai nelămuriri sau ai nevoie de mai multe informații, poți suna la 021.414.44.25. Poți obține documentul tipărit și de la primărie, direcția publică de sănătate sau serviciul public comunitar de evidenţă a persoanelor.

Certificatul este destinat celor care vor să călătorească și îndeplinesc una dintre cele 3 condiții: sunt vaccinați, au un test Covid negativ ori s-au recuperat după boală.

Cum obții certificatul digital COVID

1.Te autentifici pe platforma certificat-covid.gov.ro cu ajutorul unei adrese de mail.

2.Dacă adresa este validă, vei primi un link care te va direcționa ulterior pe pagina principală a platformei.

3.Accesezi butonul verde „Certificat nou”.

4.Alegi tipul actului de identitate în baza căruia ai fost înregistrat la testare sau vaccinare.

5.Accesezi butonul „CNP”, apoi alegi categoria de vârstă. Introduci: codul numeric personal, seria și numărul actului de identitate, inițiala numelui, inițiala prenumelui și tipul certificatului dorit. Pentru cetățenii străini care s-au vaccinat în România: Selectezi opțiunea „Pașaport/Act de identitate” și completezi câmpurile: „Țara care a emis pașaportul”, numărul „pașaportului sau al cărții de identitate”, inițialele numelui și prenumelui. Alegi apoi tipul certificatului.

6.În funcție de categorie, completezi:

-Pentru generarea certificatului de vaccinare, alegi tipul serului administrat, județul în care ai fost vaccinat și introduci numărul corespondent lunii în care a avut loc vaccinarea.

-Pentru generarea certificatului de recuperare după COVID, alegi județul în care ai fost testat și luna în care ai fost confirmat pozitiv.

-Pentru generarea certificatului de testare, alegi județul în care s-a realizat testarea și luna în care a fost efectuată. Pentru acest tip de certificat, valabilitatea este de maximum 72 de ore de la realizarea testului negativ.

7.Apeși butonul „Salvează”, iar aplicația înregistrează cererea de generare a certificatului digital UE privind COVID.

8.În secțiunea „Listă certificate” vei putea vizualiza certificatele emise pentru respectiva adresă de e-mail.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook