Cum a început pandemia. Două treimi dintre primii infectați au călătorit anterior în Italia, China sau Iran

Cum a început pandemia. Două treimi dintre primii infectați au călătorit anterior în Italia, China sau Iran

Un sfert din primele cazuri de Covid-19 depistate în afara Chinei continentale au fost persoane care au călătorit în Italia, potrivit unui studiu publicat în jurnalul medical  The Lancet Infectious Diseases, potrivit căruia începutul pandemiei ar putea fi legat de trei țări.

Acest studiu, care ține cont de pacientul 0 înregistrat în 99 de țări din afara Chinei continentale în primele 11 săptămâni ale epidemiei (între 31 decembrie 2019 și 10 martie 2020): arată că aproape două treimi (60 %) dintre acești oameni au călătorit în Italia (27%), China (22%) sau Iran (11%).

„Rezultatele noastre sugerează că sursele epidemiei din întreaga lume sunt călătoriile realizate în anumite țări în care transmiterea SARS-Cov-2 a fost semnificativă, înainte de declararea pandemiei pe 11 martie, a spus unul dintre autori, dr. Fatimah Dawood, de la Centrul american pentru prevenirea și controlul bolilor (CDC), citat într-un comunicat al The Lancet Infectious Diseases.

Cu toate acestea, există importante limitări ale studiului, subliniază cercetătorii: primele cazuri raportate în fiecare țară au fost, de fapt, primele cunoscute, dar unele au trecut neobservate la început.

Studiul acoperă 99 de țări din afara Chinei continentale, unde au fost raportate 32.000 de cazuri în perioada cuprinsă între 31 decembrie 2019 și 10 martie 2020.

Pentru a identifica noile cazuri înregistrate în fiecare țară în perioada studiată, autorii s-au bazat pe date online de la autoritățile fiecărei țări, comunicatele zilnice de presă sau elemente colectate de pe rețelele de socializare.

Influența călătoriilor într-o anumită țară asupra primelor cazuri diferă în funcție de regiunile lumii. Călătoria în Italia a fost legată de jumătate din primele cazuri observate în Africa și mai mult de o treime din cele observate în Europa (36%) și în America (38%). Dar în zona Pacificului, 83% din primele cazuri au fost legate de o călătorie în China.

În total, trei sferturi din primele cazuri observate în fiecare din cele 99 de țări au fost persoane care au călătorit într-o altă zonă înainte.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook