Covid-19| Vieți salvate și spitale mai puțin aglomerate, cu un dispozitiv de 20$

Covid-19| Vieți salvate și spitale mai puțin aglomerate, cu un dispozitiv de 20$

Un aliat important în lupta contra coronavirusului, oximetrul, este folosit în tot mai multe țări, cu rezultate importante privind reducerea ratei mortalității, dar și a aglomerației din spitale.

Dispozitivul, accesibil ca preț (îl găsești pe site-urile de cumpărături online cu prețuri de aproximativ 20 de dolari), măsoară nivelul oxigenului din sânge și astfel pot fi identificați bolnavii care, deși au simptome ușoare sau deloc, trebuie să primească îngrijire de specialitate.

Pe de altă parte, pacienții care prezintă un nivel de minim 95% se pot trata la domiciliu, evitând astfel supraaglomerarea spitalelor. Mai multe informații despre oximetru găsești aici.

În Delhi, India, guvernul a distribuit gratuit 32.000 de astfel de dispozitive, reușind astfel să reducă impactul epidemiei care a atins cote alarmante.

Bolnavii își măsoară nivelul de oxigen, apoi trimit pe WhatsApp informațiile către lucrătorii din domeniul medical, care decid dacă starea pacienților s-a înrăutățit și trebuie internați, sau se pot trata în continuare de acasă.

Programul de distibuție a oximetrelor a început în luna mai, când criza coronavirusul a început să se întețească în capitala de 20 de milioane de locuitori.

“Dacă n-am fi făcut asta, n-am fi avut loc nici să stăm în picioare în spitale.”, spune ministrul Sănătății din regiunea Delhi, Satyendar Jain, potrivit Reuters.

Oficialii din domeniul medical au început să observe că anumiți pacienți au niveluri scăzute de oxigen, deși nu întâmpină dificultăți respiratorii și i-au oferit ministrului Jain două variante: fie pacienții trebuie să fie verificați la spital, fie se achiziționează oximetre, care au prețuri decente.

Delhi a înregistrat aproximativ 173.000 de cazuri până în acest moment și 4.400 de decese, o rată a mortalității destul de scăzută. Doar 14.700 de cazuri sunt încă active, iar majoritatea spitalelor au un grad mic de ocupație.

Și alte regiuni din întreaga lume au decis folosirea acestui tip de dispozitiv.

În luna mai, la apogeul epidemiei, Singapore a distibuit câteva mii de oximetre lucrătorilor străini care erau izolați în cămine aglomerate, focarele care au declanșat transmiterea la scară largă.

De asemenea, în SUA sunt folosite aceste aparate și multe vieți au fost salvate astfel, potrivit medicului Ion Alexie, de la spitalul Summerlin din Las Vegas.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook